Kocaeli'nin Körfez ilçesinde, Dubai Şeyhi El Maktum'a ait olduğu belirtilen ve 'Dubai Port' olarak da bilinen Dp World Properties Liman İşletmeleri'nin liman ve terminal inşaatı, mahkeme kararına rağmen durdurulmadığı gerekçesiyle çevreciler protesto gösterisi yaptı. 'Dubai Port Direniş Grubu' adlı çevreci grubun sözcüsü Numan Gülşah, mahkeme kararı olmasına rağmen inşaatın devam ettirilmesi nedeniyle iç hukukta son merci olan Anayasa Mahkemesi'ne gitme kararı aldıklarını söyledi.


Körfez İlçesi'nin Yarımca sahilinde yapımı devam eden 'Dubai Port Limanı ve Yarımca Konteyner Terminali' inşaatı ile ilgili olarak Dubai Port Direniş Grubu geçtiğimiz günlerde önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, daha sonra da Kocaeli Valiliği önünde davullu- zurnalı protestoda bulundu. Grup bugün de Dubai Port Limanı önünde protesto gösterisi yaptı. Protesto sırasında limana araç giriş ve çıkışı durduldu.

'LİMAN İNŞAATI DEVAM ETTİRİLİYOR'

Dubai Port Direniş Grubu sözcüsü Numan Gülşah liman önünde yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 yıldır yürüttükleri hukuk mücadelesi sonunda Kocaeli İdare Mahkemesi'nce 2014 yılında verilen yurütmeyi durdurma kararına rağmen Dubai Port Liman inşaatı hukuk tanımaz idareciler eliyle hala ve ısrarla devam ettirildiğini söyledi.

Gülşah, "Yaptığımız ısrarlı mücadele neticesinde köşeye sıkışan idareciler uyduracak bir yalan bulamadıkları için daha önce yargıyı arkadan dolanmak adına bakanlık tarafından iptal edilen 2007 yılındaki ÇED kararına göre işlem tesis ettikleri yalanına sarılmışlardır. Şunu açıklıkla ifade etmeliyiz ki nasıl ki bir otomobilin iki plakası olmazsa, bir insanın iki hüviyeti olmazsa, bir kadının resmi nikahlı iki kocası olmazsa farklı ÇED kararı olamaz. Olması hukuken olanaklı değildir" dedi.

'ANAYASA MAHKEMESİNE GİTME KARARI ALDIK'

Kenti yöneten idarecilerin her yapılan eyleme sayısız kolluk gücü gönderip, insanları yasalar karşısında suçlu düşürme gayretleri olduğunu söyleyen Gülşah, "Bu saatten sonra hukuku arkadan dolanmak gelenek halini aldı. Bizim için iç hukukta son merci olan Anayasa Mahkemesi'ne gitmekten başka çare kalmamıştır. Kentimizi yönetenlere buradan çağrı yapıyoruz. Madem ki liman inşaatının 2007 yılındaki ÇED kararına göre yürüdüğü ve bunun da yasalara uygun olduğu konusunda kendinize bu kadar güveniyorsunuz. O halde sorarız. Bizim açtığımız davayı niçin temyize götürdünüz. Dubai Port konusunda tesis edilen işlem '7 Kocalı Hürmüz'ün hikayesini geçti. Bu nedenle biz Anayasa Mahkemesi'ne gitme kararı aldık" diye konuştu.


DHA