AYM başkanının daha önce bireysel  “başvuru için KHK’ler sıkıntılı” açıklaması, Danıştay’ın  KHK’lere idari yargının bakamayacağı yönündeki çelişkili kararları. 2016 yılındaki bir kararında 5. Daire idari yargı KHK’ler konusunda inceleme yapamaz derken, 2 . Daire 2015 yılında bunun aksine karar vermişti. Trabzon İdare Mahkemesi’nin 5. Dairenin KHK’ler konusunda verdiği karara paralel kararı ve en son olarak, bugün(12.10.2016) AYM’nin CHP’nin KHK’lerin iptali için yaptığı başvuruyu ret etmesi  KHK’den ihraç edilenler arasında umutsuzluğa neden oldu.

Bütün bunlar KHK'ler ile ihraç edilenler için etkili bir iç hukuk yolunun olmadığını gösteren resmi delillerdir. İç hukukta etkili bir kanun yolunun bulunmayışı AİHM'e doğrudan başvuru nedenidir.

İhraç edilenler sosyal medyada AİHM’e gitme konusunu tartışmaya başladı.

CHP’nin başvurusunun reddine CHP’den tepki geldi.   CHP Grup Başkanvekili Levent Gök yaptığı açıklamada “Anayasa Mahkemesi 1990 -91 yıllarında oluşturduğu içtihatları hiçe saymıştır, bu durum tam bir skandaldır” dedi.

Anayasa Mahkemesi sözü edilen kararlarında  “adı KHK’de olsa bir düzenleme KHK niteliği taşımıyorsa AYM o düzenlemeyi inceleme yetkisine sahiptir” demişti. AYM bu kararlarında şu kriterlere yer vermişti:

KHK’le ile kalıcı düzenleme yapılamaz,

KHK’ler yer ve zaman açısından sınırlıdır,

KHK’ler OHAL’in alan amacı ile sınırlıdır.

Hukukçular KHK’ler ile genel, soyut düzenlemeler yapılabilir, kişisel düzenleme yapılamayacağını ileri sürmektedirler.

AİHM yolu gözüktü

AİHM ihraç edilenlerin son umudu haline gelmekte.

AİHM konusunda deneyimli hukukçular onbinlerce başvurunun AİHM önüne gelmesi halinde AİHM’in böylesine yaygın bir uygulama karşısında hızlı karar verme durumunda kalacağını belirtiyorlar.

Rahmi Ofluoğlu

Avukat
www.rahmiofluoglu.com