Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),Anayasa Mahkemesinin polislerin sendika kuramayacağına ilişkin kararının, başta anayasanın 90. maddesi olmak üzere aynı zamanda uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğunu belirterek, "Anayasa Mahkemesinin kararı örgütlenme özgürlüğüne aykırıdır" açıklamasında bulundu.

KESK, Anayasa Mahkemesi'nin 29 Ocak 2014 tarihli toplantısında polislerin sendika kurmasını anayasaya aykırı bulduğunu, emniyet teşkilatında çalışan sivil personelin ise sendika kurabileceği yönünde karar verdiğini anımsatarak, "Polislerin sendika kuramayacağına ilişkin bu karar başta anayasanın 90. Maddesi olmak üzere aynı zamanda uluslararası sözleşmelere de (ILO'nun 87 sayılı sözleşmesi, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı ve Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı, Ab Temel Haklar Şartı ve BM İkiz Sözleşmeleri) aykırıdır" dedi.

-"ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİ VE HUKUK NORMLARINI ESAS ALMALI"-

Anayasa Mahkemesinin "ulusal güvenlik" ve "devlet çıkarları" gibi "muhafazakâr reflekslere" yenik düştüğünü savunan KESK, hiçbir uluslararası sözleşmede polislerin sendikalaşmasına ilişkin yasağın bulunmadığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Bazı sözleşmelerdeki polis ve ordu mensupları için belirtilen yasal kısıtlamalar sendika hakkını yasaklamadığı gibi bu durumu tamamen sahip oldukları görev ve yetkinin niteliği ile ilgilidir. Kaldı ki, sendika kurma hakkı temel insan haklarından olup Anayasa Mahkemesi kararıyla kamu çalışanlarının yüzde 10'unu oluşturan polisler tümüyle sendika kurma hakkından yoksun bırakılmıştır. Mutlak sendikalaşma yasağı anlamına gelen bu karar uluslararası normlara aykırı olup adaletsizliğin diz boyu sürdüğü ülkemizde örgütlenme ve hak arama bilincine de ciddi zararlar verecektir. Anayasa Mahkemesi kararlarında statükoculuğu değil özgürlükçülüğü, uluslararası sözleşmeleri ve hukuk normlarını esas almalıdır."