Yargıcın önüne gelmesi muhtemel bir dava ile ilgili görüş açıklaması, ihsas-ı reyde bulunması meslek etiğine ve yasalara aykırıdır.

İhsas-ı rey İngilizce sözlüklerde comments reflecting bias olarak açıklanıyor, Türkçesi ön yargılı yorum..

Haşim Kılıç yaptığı açıklama ile önüne gelmesi kuvvetle muhtemel bir dava ile ilgili olarak önceden oyunu açıklamış bulunuyor.

Haşim Kılıç ne diyor?

“Yargıtay’daki arkadaşlarımızı yıllardır tanırım. Uzun dönemdir burada başarıyla görev yapmaktadırlar. Donanımlı, bilgili ve tecrübelidirler. Başından beri de yıllardır bu dairede çalışmış, olaylara hâkim titiz ve tecrübeli bir ekiptir.”

Bu sözlerden ne anlamamız gerekir?

Balyoz kararını veren hakimler deneylidir, yanlış yapmazlar..

Hayretler! Yüksek bir Mahkemenin başkanı söylüyor bunları, Türkiye nereden nereye geldi?

‘ “Anayasa Mahkemesi temyiz makamı gibi gösteriliyor. Sonra insanlara boş yere umut veriliyor.”

Genel bir doğru, AİHM ve Anayasa mahkemesi temyiz makamı değildirler.

Anayasa Mahkemesi klasik ifade ile bir temyiz mercii değildir ancak verdiği ihlal kararı bir mahkeme kararına dayanıyorsa yeniden yargılamayı gerektirir.

Yeninden yargılama

Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu  ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunu’nun 50/2  Tespit edilen ihlal bir mahkeme kararından kaynaklanmışsa, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapmak üzere dosya ilgili mahkemeye gönderilir. Yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmayan hallerde başvurucu lehine tazminata hükmedilebilir veya genel mahkemelerde dava açılması yolu gösterilebilir. Yeniden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararında açıkladığı ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde mümkünse dosya üzerinden karar verir.

 

Kanunun hükmü açık, Anayasa Mahkemesi hak ihlaline karar verirse ve tespit edilen bu ihlal bir mahkeme kararından kaynaklanıyorsa yeniden yargılama yapması için dosya ilgili mahkemeye gönderilecek ve mahkeme mümkünse dosya ğüzerinde vereceği bir kararla ihlali ortadan kaldıracaktır.

Bunun temyizden farkı nedir?

 

Haşim Kılıç neden acele bir açıklama yaparak Balyoz kararı ile ilgili ön yargılı bir açıklama yaptı?

Üzerinde en çok durulması gereken bir açıklama bu..

Rahmi Ofluoğlu ( Hukukçu) 

 

 

.