Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, NTV'ye verdiği demeçte yeniden yargılamayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşım Kılıç, son günlerde Anayasa Mahkemesi çerçevesinde yürütülen tartışmalarla ilgili görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: "Türkiye'de şöyle yanlış bir algı var. Sanki Anayasa Mahkemesi bir temyiz mahkemesiymiş gibi bir rol üstlendirilmeye çalışılıyor. Bence bu fevkaleda yanlış. Anayasa Mahkemesi'nin bize vermiş olduğu yetkiler dahilinde biz bir temyiz mahkemesi değiliz."

"Biz bir temyiz mahkemesi değiliz" diyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak onun dışında bir hak ihlali söz konusu olursa bu Anayasa Mahkemesi'nin görev alanına giriyor. Eğer bir hakkı ihlal edildiği gerekçesiyle bir kişi Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuşsa ve ihlal edilen bu hak yargılanmanın yeniden yapılmasını gerektiyor ise bu konuda hiç kuşku yok yargılama yeniden yapılacaktır." 

'ÖNÜMÜZE GELME OLASILIĞI YÜKSEK' 
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, HSYK tartışmalarına da değindi.

"Biz bu konularda hiç konuşmayan kurumlardan birisiyiz, zira bu tartışılan konunun Anayasa Mahkemesi'nin önüne gelme ihtimali yüksek" diyen Haşim Kılıç şunları söyledi: "İfade ettiğiniz gibi, hem Avrupa Konseyi Sekreteri hem de Venedik Komisyonu Başkanı bu konudaki endişelerini dile getirdiler. Parlamentolarda hukuka aykırı düzenlemeler olur. Bu bazen isteyerek oluyor, bazen istemeyerek ancak önemli olan oradan çıkan metinlerin nasıl olduğu değil, önemli olan eğer hukuka aykırı yada anayasaya aykırı bir düzenleme söz konusu ise bunun nasıl ortadan kaldırılacağıdır. Bence önemli olan budur."

'PARLAMENTONUN TAKDİRİNDE' 
Özel mahkemelerın kaldırılması konusuna da değilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Özel Yetkili Mahkemeleri'in kaldırılıp kaldırılmayacağı parlamentonun takdiri içindeki bir konu. Bizim bu konuda görüş belirtmemiz doğru değil" şeklinde konuştu.