Anayasa Mahkemesi’nin Geçici 81. Madde ile benzer olumsuz sonuçları olan 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı yasasının Geçici 206. maddesini iptal etmiş olması benzer durumda olan SGK’lılara doğrudan bir hak bahşetmez.

Anayasa Mahkemesi’nin Geçici 206. maddeyi iptal gerekçesinin özeti:

Anayasanın 2. Maddesi ile düzenlenen hukuk devleti ve hukuk devletinin gereği olarak kişilerin hukuki statülerinde yapılan değişikliklerle hak kaybına uğramaları ve bunun sonucu olarak hukukun güvenilirliğinin zedelenmiş olmasıdır.

Anayasa Mahkemesi bu kararı ile devletin kişilerin hukuki statülerini değiştirebileceğini ancak bu değişikliklerle kazanılmış hakların ortadan kaldırılamayacağını hüküm altına almıştır.

Bu durumda Anayasa Mahkemesi’nin Geçici 81. Madde ile hukuki statüleri değişen 23.05. 2002 yılı ve öncesi SGK’lı olan kişilerin bireysel başvuruda bulunmaları halinde benzer bir karar vereceği düşünülebilir ancak bireysel başvurunun Anayasa ve 6216 sayılı yasa ile düzenlenen belirli koşulları mevcuttur, bu koşullar oluşmadan bireysel başvuru yapılamaz.

Söz konusu 506. Maddenin Geçici 81. maddesi bir yasal düzenlemedir.  Yasama işlemleri ve düzenleyici idari işlemler doğrudan bireysel başvuru konusu olamazlar.” *

Yasal düzenlemelere karşı bireysel başvuru yapılamayacağına göre ne yapmalı?

Bu durumda 23.05.2002 yılında SGK’lı olanları yapacağı şey düzenleme önceki yasal duruma göre emeklilikleri geldiğinde idareden emeklilik talebinde bulunmaları, bu talepleri ret edildiği takdirde işlemin iptali için dava açmaları ve bu davanın da kaybedilmesi halinde AYM’e bireysel başvuru yapmalarıdır. Dava sırasında anılan mahkeme kararında olduğu gibi Geçici 81. Madde için Anayasaya aykırılık iddiası ileri sürülebilir.

Sonuç ne olur?

Anayasa Mahkemesi’nin geçici 206. Maddeyi iptal gerekçesine göre SGK’lılar için de mahkemenin aynı kararı vermesi gerekir ancak burada SGK’ya çok ağır bir yük binecektir. Zaten SGK mali bakımdan çok güçlü değil. Bu durumda siyasi baskılar devreye girecektir. Bu nedenlerle yeteri kadar kamuoyu oluşmadan sağlıklı sonuç alınması zor görünmektedir. Gerçi AYM’nin vereceği bir olumsuz karar AİHM yolunu açacaktır. AİHM’in yerleşik içtihatları ekonomik gerekçelerle bireylerin haklarının ihlal edilemeyeceği doğrultusundadır.

Sonuç olarak Geçici 81. maddeden olumsuz etkilenen SGK’lılar için kestirme bir yol mevcut değildir. Sorun mücadeleyi gerektirmektedir, her şeyden önce kamuoyu oluşturulmalıdır.

* Rahmi Ofluoğlu'nun Bireysel Başvuru yazısından alıntı

BİREYSEL BAŞVURU