Anayasa Mahkemesi (AYM), AK Parti’nin 2010 yılına ait kesin hesabının incelemesinde medyaya dönük önemli ve ilginç bir karar verdi.

AYM kararında, “Haber, yorum ve gözlem amacıyla yapılan gazetecilik faaliyetinin gideri parti bütçesinden karşılanamaz” denildi. Mahkeme bu çerçevede Ak Parti’nin, 2010 yılında çalıştay ve toplantılarını izleyen gazeteciler için yapılan giderlere ait toplam 16 bin 662 lira 70 TL’nin Hazine’ye irat kaydedilmesine karar verdi. Kararda, parti faaliyetlerini izlemenin gazetecilerin görevi olduğu, masraflarının da kendi kuruluşlarınca karşılanması gerektiği belirtildi. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, özetle şöyle denildi:

BASIN KURULUŞLARI ÖDESİN

“Parti yetkilileri göndermiş oldukları açıklamada, ‘Siyasi Partiler için medya çok önemli bir araçtır. Davet ettiğimiz yerel medya temsilcilerinin sadece otel konaklama giderleri ile otelden Genel Merkezimize ulaşımlarının sorunsuz şekilde sağlanması için yapılan otobüs kiralama giderleri Partimiz bütçesinden karşılanmıştır’ demişlerdir. Siyasi partilerin bütçelerinden yapabilecekleri harcamalar, partilerin siyasi amaçlarının gerçekleştirilmesi için yapılması gerekli harcamalardır. Bir siyasi partinin faaliyetlerinin, o siyasi partiyle ilgili gelişmelerin takip edilmesi ve yazılı veya görsel medyada paylaşılması gazetecilerin görevidir. Basın mensuplarının siyasi partilerin toplantı veya organizasyonlarını izlemek ve/veya haber yapmak amacıyla yapacakları giderler de kendi kuruluşları tarafından karşılanması gereken yönetim giderleridir. Bu giderlerin Parti tarafından karşılanması 2820 sayılı Kanun’un 70. maddesinde belirtilen, ‘Siyasi partilerin giderlerinin amaçlarına aykırı olamayacağı’ hükmüne aykırıdır. Gazetecilik faaliyetinin gideri Parti bütçesinden karşılanamayacağından 16.662,70 TL’nin Hazine’ye irat kaydedilmesi gerekir.”   

BTP-BDP-GENÇ PARTİ

AYM, AK Parti, Barış ve Demokrasi Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi ve Genç Parti’nin 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarına ait kesin hesaplarının incelenmesini yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan AYM kararına göre, Bağımsız Türkiye Partisi’nin 2013 yılı hesaplarının incelenmesi sonucunda, denetimi sağlayacak kayıt ve belge düzeni oluşturulmadığı gerekçesiyle sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. BDP’nin 2012 yılı kesin hesabının SPK’ya uygun olduğu belirlendi. Ancak belgelendirilmeyen 10 bin 52 lira 50 kuruşun gider karşılığı parti mal varlığının Hazine’ye irat kaydedilmesine karar verildi. Genç Parti’nin 2011 yılı kesin hesabının incelenmesi de yapıldı. SPK’nın, aykırı kaynaklardan sağlanan 2 milyon 322 bin 828 lira 69 kuruşun gelir karşılığı, parti mal varlığı ile belgelendirilmesi gerektiği halde belgelendirilmeyen 419 bin 669 lira 61 kuruşun gider karşılığı parti mal varlığının Hazine’ye gelir kaydedilmesi kararlaştırıldı.

 

Hürriyet