Kişilerin ihlal iddiaları ile ilgili "bireysel başvuru"larını ilk kez kabul eden Anayasa Mahkemesi yapılan 4 başvuruyu farklı gerekçelerle reddetti

Anayasa değişikliği sonrası kişilerin temel hak ve özgürlüklerine ilişkin ihlal iddialarını "bireysel başvuru" yoluyla incelemeye başlayan Anayasa Mahkemesi ilk kararlarını verdi. Mahkeme, incelediği ilk dört başvuruyu, farklı gerekçelerle "kabul edilemez" buldu. Anayasa Mahkemesi'ne 23 Eylül'den sonra yapılan başvurular, başvuru kriterlerinin de belirlenmesi açısından, Yüksek Mahkeme'de oluşturulan "Bölüm"lerde incelendi. Birinci Bölüm ve İkinci Bölüm ikişer başvuruyu sonuçlandırarak bir bakıma "hangi durumlarda bireysel başvuru hakkının kullanılamayacağının" sınırlarını çizdi. Bölümlerin kabul edilemez bulduğu başvuruların konuları ve neden kabul edilmediğinin gerekçeleri şöyle:

ZAMANA TAKILDI

(Tıbbi hata) Eşi ameliyattaki tıbbi hata sonucu yaşamını yitiren Zafer Öztürk'ün, eşinin yaşam hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı başvuru Birinci Bölüm'de incelendi. Başvuruya göre Öztürk'ün ölen eşi için 2009'da açılan ceza davası zamanaşımına uğrarken, tazminat davası reddedildi. Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi de bu kararı 14 Haziran 2012'de onadı. Bireysel başvurunun 23 Eylül'de başladığının altını çizen Birinci Bölüm, ancak bu tarihten sonra kesinleşen yargı kararlarının incelenebileceğine hükmederek "zaman bakımından yetkisizlik" gerekçesiyle red kararı verdi.
(Dernek başvurusu) Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği'nin, YÖK'ün "Çocuk Hematolojisi" ve "Çocuk Onkolojisi" yan bilim dallarını "Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı" olarak birleştirmesi kararı ile ilgili yaptığı başvuru da Birinci Bölüm'de incelendi. Derneğin YÖK kararına karşı açtığı davanın Danıştay'da devam ettiğini belirten Bölüm; dernekler, vakıflar, ticari ortaklıklar ve benzeri gibi tüzel kişilerin haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunabileceklerini ancak başvuru haklarının sadece o tüzel kişiliğe ait hakların ihlal edildiği hallerde mevcut olduğuna hükmetti.
(Kamu kuruluşları) Çankırı'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Büğdüz ve Dodurga köyleri arasında 1927'den 1976'ya kadar 49 yıl süren mera paylaşımı davası ile ilgili başvuru İkinci Bölüm'de ele alındı. Kamu tüzel kişilerinin bireysel başvuruda bulunamayacaklarına işaret eden İkinci Bölüm, başvuruda bulunan Büğdüz Köyü Muhtarlığı'nın kamu tüzel kişisi olduğundan başvuruyu "kabul edilemez" bularak reddetti.
(Kamulaştırma) İkinci Bölüm, Türkan Altun isimli bir vatandaşın yaptığı kamulaştırma başvurusunu da "zaman bakımından" kabul edilemez bulup reddetti. Bölüm Altun'un Asliye Hukuk ve Yargıtay'da açtığı davaların 22 Mart 2012'de sonuçlandığını oysa bireysel başvuruda bulunabilmek için yargı kararlarının 23 Eylül 2012'den sonra kesinleşmesi şartının bulunduğunu hatırlattı.