Rahmi Ofluoğlu

6216 sayılı yasanın 47/5  
Bireysel başvurunun, başvuru yollarının tüketildiği tarihten; başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekir. “ demektedir.

Ancak AİHM içtihatlarına göre etkili bir başvuru yolu yoksa kanun yolları tüketilmiş sayılır.

Başvuru konusunun önemli olması ve benzer birçok konuyu aydınlatacak olması

Gene AİHM içtihat ve uygulamalarına göre; başvuru konusu normun, esaslı Anayasal sorunlar ile ilgili olması ve mahkemenin kararının benzer birçok konuyu aydınlatacak olması halinde kanun yollarının tüketilmesi koşulu aranmaz.

Bu durumda sürenin başlangıcını tespit etmek her zaman mümkün değildir. İlke Başbuğ’un AYM’e bireysel başvurusu buna en güzel örnektir.

Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ kararı birçok diğer olayı aydınlatacak niteliktedir ve bu  nedenlerle Başbuğ’a benzer durumda olanların derhal serbest bırakılması gerekir.

 Gerekçeli kararı hangi mahkeme yazacak?

  Başbuğ’un gerekçeli kararını İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yazmak durumundadır.

6526 sayılı kanunla 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununa eklenen Geçici 14. maddenin 5. fıkrası : “Ayrıca, bu Kanunla kaldırılan ağır ceza mahkemelerince verilip henüz gerekçesi yazılmamış olan hükümlerin gerekçeleri, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç on beş gün içinde yazılır.”  demektedir. Bu düzenlemeye göre 6526 sayılı kanunun yürürlük tarihinden itibaren 15 gün içerisinde kararı veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararı yazmak durumunda.

6526 sayılı kanun 06 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlandı, buna göre 21 Mart tarihine kadar gerekçeli kararın yazılması gerekir.