Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, NTV canlı yayınında Burcu Kaya'nın sorularını yanıtladı.

Ayşenur İslam, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) imam nikahıyla ilgili kararını değerlendirdi.

Bakan İslam, AYM'nin aldığı kararın resmi nikahın gerekliliğini ortadan kaldırmayacağını söyledi. 

Yeni bir çalışma yapmaları gerektiğini ifade eden Ayşenur İslam, şöyle konuştu:

"Nikah akdi dediğiniz şey bir sözleşmedir ve mutlaka kayıt altına alınmalıdır. Bu karar resmi nikahın gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Çocukların gayrı resmi evlendirilmesini provoke edecek veya bununla ilgili yasal düzenlemeleri ortadan kaldıracak bir uygulama hoş görülmez.

"YENİ ÇALIŞMA YAPMALIYIZ"

Bu karar alındığında göre, bakanlık olarak 18 yaş altı çocukların bir nikah töreniyle gayrı resmi evlendirilmelerini engellemek üzere yeni bir çalışma yapmamız gerekecek. Çocuk yaşta evliliğin yasak olduğunu aslında herkes biliyor.  Evliliklerde ciddi bir düşüş de var ama mücadelenin sürdürülmesi gerekiyor. Bu kararın bu tür evliliklere kapı açacak bir cesaretlendirmeye yol açmaması gerekiyor.”

"KANUNEN SUÇTUR, RIZA ARANMAZ"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Diyarbakır’da 3 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğuna yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine, “Böyle bir şey bizim açımızdan kabul edilebilir değil. 18 yaş altı bir çocuğun rızası diye bir şey olamaz. İşin teselli verici tarafı bunun bir savcı mütealası olması, mahkeme görülmüş değil. Kanunen çok ciddi bir suçtur ve rıza aranmaz. Belki bu iddianame 2013 öncesi yasara göre hazırlanmış olabilir mi diye düşünüyor insan” şeklinde konuştu.

EĞİTİM VURGUSU

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda eğitime vurgu yapan Bakan İslam, “Biz bakanlık olarak ergenlere büyük yaştaki yetişkinlere eğitimleri veriyoruz. Ama çocuklarımızı da böyle eğitilmiş bireyler olarak yetiştirmemiz lazım. Bunu da Milli Eğitim Bakanlığımız değerler ile insan hakları eğitimiyle yapıyor” dedi.

DOĞUM YARDIMI İÇİN 25 BİN BAŞVURU

Bakan İslam, doğum yardımı envanterini ise ilk kez NTV canlı yayınında açıkladı.

İslam, 15 Mayıs'tan sonra dünyaya gelen çocuklar için ailelere yapılan para yardımı için şimdiye kadar 25 bin başvuru yapıldığını duyurdu.

İslam, birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk 400 TL, üç ve sonraki çocuklar için ise 600 TL yapılan doğum yardımı için bakanlık, sosyal hizmetler il müdürlükleri ve sosyal dayanışma vakıflarına başvuru yapılması gerektiğini hatırlattı.

Bakan, başvuru için annenin T.C. kimlik numarası ve çocuğun doğum belgesinin yeterli olduğunu da belirtti.


Milliyet