Anayasa Mahkemesi, iptal kararının gerekçelerini açıkladı: "Milli güvenlik konularında TİB tek başına karar veremez"

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, TİB’e “4 saat içinde internet sitesi kapatma yetkisi”ni iptal eden AYM, gerekçelerini 3 maddede sıraladı:

1- Milli güvenlik konularında tek başına TİB karar veremez

2- Sakıncalı içerik yüzünden öncelikle tüm sitenin kapatılması, ölçülülük ilkesine aykırı

3- Düzenlemede sınır yok

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) “4 saat içinde internet sitesi kapatma” yetkisini iptal eden kararınıngerekçesi açıklandı.
Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması konularında; ilgili kurumların değerlendirmeleri gözetilmeksizin tek başına TİB’e erişim engellenme yetkisi verilmesinin, Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulandı.

Gerekçede şu tespitler de yer aldı:
Bir sitede yer alan sakıncalı içerik nedeniyle, şartları oluşmadan öncelikle en ağır yaptırım olan sitenin bütününün erişime engellenmesi ölçülülük ilkesine aykırıdır.

Dava konusu kural ile TİB, sadece milli güvenliği, suç işlenmesinin önlenmesini veya kamu düzenini tehdit ettiği değerlendirilen ilgili yayına erişimin engellenmesi kapsamında tüm internet sitesine erişimi engelleyebilecektir.

Yargıya verilen erişimin engellenmesi yetkisinin bile sınırları çizilmişken, dava konusu kuralda böyle bir sınırlama yapılmamıştır.

‘Devlete güveni zedeler'

Anayasa Mahkemesi, 17-25 Aralık soruşturmalarının ardından başta emniyet olmak üzere, devlet kadrolarındaki görevden almalara ilişkin önemli bir iptal kararına imza atmıştı. Torba yasada yer alan bir düzenleme ile kamuda görevden alınan daire başkanı ve daha üst kadrolarda bulunanların idari mahkemelerden aldıkları “iptal” ve “göreve iade” kararlarının, 2 yıl süreyle uygulanmaması hükme bağlanmış, Yüksek Mahkeme bu düzenlemeyi de iptal etmişti. Mahkeme, iptal gerekçesinde “Hak arama özgürlüğü bakımından kişilerin idareye karşı sahip oldukları en etkili yargısal koruma mekanizması iptal davası mekanizmasıdır. Bu bağlamda hak arama yollarına başvuran bireylerin elde etmek istedikleri hukuki sonuçların yasama tasarruflarıyla etkisizleştirilmesi, devlete olan güven duygusunu ortadan kaldırmaktadır.

İdarenin mahkeme kararlarını yerine getirmesi temel bir ödev olup kararları geciktirme ya da uygulamama gibi bir tercih hakkı bulunmamaktadır” dedi.


http://www.istanbulhaber.com.tr/aymnin-tib-kanunu-iptal-gerekcesi-aciklandi-haber-215625.htm