ANKARA - CHP milletvekili Emine Ülker Tarhan, Anayasa Mahkemesi Vakfı'nın kuruluşuna ilişkin kabul edilmesi beklenen yasayla ilgili olarak yazılı bir basın açıklaması yaptı ve “Halkın parasıyla ve pazarlıklar eşliğinde yeni bir çiftlik mi kuruluyor' kuşkusundan kendimi alamıyorum. Biraz daha yaklaşınca Haşim Kılıç’ın son çıkışının nedenini de anlıyorum. Sayın Başkan vakfın gecikmesine epey kızmış olmalı, hükümete derhal çıkarması için öyle bir ayar verdi ki, sormayın" ifadelerini kullandı.

MAĞDURİYETLER ÜZERİNDEN KÂR
Yurt'un ortaya çıkardığı vakfın ayrıntılarını bir bir anlatan Tarhan, “Bireysel başvurular için alınacak harçların yüzde 30’ u da vakfa aktarılıyor. Yani haksızlığa uğradığını düşünenler vakfı besliyor. Ayrıca vakıf bağış toplayabiliyor ki, mahkemeden ayrıcalık isteyenler bağışta sınır tanımazlarsa ne olacak, bağış yapamayanların hali ne olacak o da bilinmiyor. Vakıf her türlü vergiden muaf olacak. Bakanlar Kurulu tarafından kamuya yararlı vakıflara tanınan vergi muafiyeti burada peşin verilecek. Daha kurulmamış bir vakfın kamuya yararlı olduğu nasıl anlaşılıyor? Vakfın başkanının makam aracının masraflarının nesi kamu yararı oluyor bilen varsa anlatsın.” notunu düştü.

HARÇLAR BU YÜZDEN Mİ YÜKSEK?
Tasarıda vakfı kimlerin yöneteceğinin de belirtilmediğine değinen Tarhan, “Yargı çevrelerinde Başkan (Haşim Kılıç), bir üye ve bir Vakıflar Genel Müdür Yardımcısının kafa kafaya verip bu konuya odaklandıkları konuşuluyor. Hükümetin de kafası karışık belli ki, iki meclis çalışma günü bu nedenle heba oldu. İşin mutfağında hevesle çalışanlara ve sorgulamadan el kaldıracaklara sesleniyorum. Kimin parası nerede kullanılacak? Hukuksuzluğa uğramış mağdurların cebinden bir vakfa kaynak aktarmak da neyin nesi? Ve sakın almayın mazlumun ahını çıkar aheste aheste… Şimdi çözüldü mü dersiniz, iki gün toplantı yeter sayısının bulunamayıp, yasanın çıkartılamamasının ardından mahkeme başkanının hükümete yüklenmesinin sırrı? Kimi yasaların iptali rapor edilmesine rağmen ısrarla iptal edilmemesinin esbabı mucibesi?. Bireysel başvuru harçlarının neden o kadar yüksek tutulduğu?”