Bekir Coşkun, Cumhuriyet Gazetesi'ndeki 'Boyalı Merdivenler' başlıklı yazısında Gezi olaylarının ardından merdivenlerin boyanmasına tepki gösteren AK Partili milletvekillerini eleştirmişti.

1 YIL HAPİS CEZASI

Metin Külünk'ün aralarında bulunduğu AKP’li vekillerin suç duyurusu sonucu Coşkun, kamu görevlisine basın yoluyla hakaret suçundan 1 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

OY BİRLİĞİYLE VERİLDİ

Karara karşı Coşkun, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.  AYM Genel Kurulu, oy birliğiyle köşe yazısına hapis cezasının basın ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti.

Coşkun'un çevre sorunlarına dikkat çekmek için şehir merdivenlerini boyama etkinliğine karşı bazı belediye yetkilisi ile siyasilerin tepkisini
esprili tarzda eleştirdiği vurgulandı.

SINIRLANDIRILAMAZ

Mahkeme, kamu otoritesi veya toplumun bir kesimi için hoş olmayan düşüncelerin şiddeti teşvik etmediği, terör eylemlerini haklı göstermediği ve nefret duygusunu desteklemediği sürece sınırlandırılamayacağını vurguladı.

SİVİL TOPLUM VE MEDYA

Medyanın hükümeti denetleme görevine dikkat çekilen kararda şöyle denildi: “Sağlıklı bir demokrasi, kamu otoritelerinin yalnızca yasama veya yargı organları tarafından değil sivil toplum örgütleri, medya ve basın veya siyasi partiler gibi siyasal alandaki diğer aktörlerce de denetlen-mesini gerektirmektedir.”

ÖZGÜRLÜĞE MÜDAHALE

Si­ya­set­çi­le­rin eleş­ti­ri­le­re da­ha ge­niş hoş­gö­rü gös­ter­mek zo­run­da ol­du­ğu­nu be­lir­ten mah­ke­me, de­ne­tim­li ser­best­lik ka­ra­rı­nın ya­zar açı­sın­dan dü­şün­ce açık­la­ma­la­rı ve­ya ba­sın fa­ali­yet­le­ri­ni yap­mak­tan im­ti­na et­me ris­ki ge­tir­di­ği kay­de­dil­di.

Ka­rar­da ‘baş­ka­la­rı­nın şöh­ret ve hak­la­rı­nın ko­run­ma­sı­’ ama­cıy­la ya­za­rın ifa­de ve ba­sın öz­gür­lük­le­ri­ne mü­da­ha­le­nin de­mok­ra­tik top­lum dü­ze­nin­de ge­rek­li ol­ma­dı­ğı ifa­de edil­di.


Bugün