Anayasa Mahkemesi, 666 sayılı KHK ile getirilen mali düzenlemeleri, yetki kanunu içerisinde olmadığı gerekçesiyle iptal etmeye devam ediyor.

Bilindiği üzere, 666 sayılı KHK ile hem ek ödemeler yeniden düzenlenmiş ve eşitlenmiş hem de bazı unvanlar için ücret ve tazminat göstergeleri üzerinden maaş ödeme sistemine geçilmişti.

Anayasa Mahkemesi, 666 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK'ya eklenen bu düzenlemeler ile ilgili olarak, yapılan mali düzenlemelerin 666 sayılı KHK'nın dayandığı 6223 sayılı yetki yasası kapsamı içine girmediğine karar vermiştir. Ve bu kapsamda olmak üzere örneğin ek 11. maddede yer alan "murakıp" ve "uzman" ifadelerini iptal etmişti. Bu iptaller üst kurullarda çalışan personeli ilgilendirmekte ve bu personelin mali haklarını eskiden olduğu gibi almalarını sağlamaktadır.

Bugün ise Resmi Gazetede 3. önemli iptal kararı yayımlanmıştır. Anayasa Mahkemesi açılan bir dava üzerine, Müşavirlere yüzde 170 üzerinden ek ödeme verilmesini öngören 666 sayılı KHK hükmünü iptal etmiştir.

İptal kararı, 9 ay sonra yani, 6.9.2016 tarihinde yürürlüğe girecektir.

6 Ekim 2016 tarihine kadar yeni bir yasal düzenleme yapılmaması halinde, bu tarihten itibaren, mali haklarını ücret-tazminat göstergeleri üzerinden değil de, 657'ye göre alan müşavirlerin ek ödemesi yüzde 170 üzerinden ödenmeyecektir.

AYM kararını görmek için tıklayınız.