Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçunu düzenleyen 299. maddesinin iptal istemini dün reddetti.
AYM ret kararını oy birliğiyle verdi. Karşıyaka 7. Asliye Ceza Mahkemesi, baktığı bir davada ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçunu düzenleyen TCK’nın 299. maddesinin Anayasa’ya aykırılık iddiasını ciddi bularak, iptali istemiyle AYM’ye başvurmuştu.

Başvuru dilekçesinde AİHM kararlarına atıf yapılarak, 299. maddenin Anayasa’ya aykırı olduğu savunulmuştu. AYM’ye, İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nce de aynı yönde iptal başvurusu yapılmıştı. AYM dün bu iki başvuruyu birleştirerek esastan görüştü. AYM, başvurulardaki, TCK 299. maddesinin Anayasa’nın ‘Hukuk Devleti’ ilkesini düzenleyen 2. maddesine ve ‘Eşitlik’ ilkesini düzenleyen 10. maddesine aykırı olduğu iddiasını yerinde görmedi ve iptal istemlerini reddetti.

TCK’nın 299. maddesinde, “Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun alenen işlenmesi halinde, verilecek ceza altıda biri oranında arttırılır. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır” hükmü yer alıyor. 


Kaynak: Haber Kaynağı