Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) çok çok tartışılan Twitter kararı ile alakalı bomba şok bir iddia ortaya atıldı. Sabah gazetesinin haberine göre, idari mahkemenin verdiği yürürlüğü durdurma kararının uygulanmasını beklemeden Twitter'ın açılması yönünde karar vererek, hükümetin tepkisini çeken AYM'nin kararı oy birliği ile almadığı iddia edildi. Başkan Haşim Kılıç'ın açıkladığı gibi kurul, mahalli seçimlerden 3 gün önce 27 Mart'ta toplandı ancak toplantıda "Twitter açılsın" kararı alınmadı. İddialara göre, bir geçen akşam başvuru ile alakalı Twitter dosyasının gönderildiği üyeler sonrası sabah toplantıya çağrılmalarına ve Twitter maddesinin gündemde yer alan işkence ve uzun tutukluluk ile alakalı dosyaların önüne alınmasına tepki gösterildi.

'İDARİ MAHKEME BEKLENMELİ'


Toplantıda üyelerin çoğunluğu, Twitter başvurusu için yasal yolların tüketilmediğini savundu, "İfade özgürlüğü ile alakalı olsa bile önlem kararına lazım yok" denildi. Kimi üyeler, Twitter'ın salt ifade özgürlüğü platformu olmadığının ve şirket olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayarak "Adalet Bakanlığı'ndan görüş almadan karar vermeyelim" ifadesini kullandı. Toplantı sonrasında İdari Mahkeme'nin alacağı kararın beklenmesi kararı verildi. İddialara göre Twitter'a konulan engellemenin kaldırılması konusunda kesin karar verilmedi.

ODALARINDA İMZALATTIRILDI


Kararın imzanlaması süreciyle alakalı olarak da çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Seçimden 4 gün sonra AYM'nin resmi internet sitesinden Twitter kararı yayımlandı. Kararın altında imzası olan kişiler daha sonra kararın alınma şekline itiraz etti. Kararın içeriğinin tam olarak ortaya konulması hassasiyeti itirazın en mühim nedeni oldu. Karar üzerinde sağlıklı değerlendirmelerin yapılarak tamamlanmadığı ve son noktanın konulmadığı belirtildi. İddialara göre, üyeler ilk kez bir bireysel başvuru kararını odalarında imzaladı. Kimi üyeler, "Bu karar tam konuşulmadı. Okuyalım, tartışalım" dediyse de üyelere "Resmi Gazete'ye yetişecek, çok çok geç kalındı, lütfen imzalayın" denilerek, karar imzalatıldı.