Cumhuriyet Gazetesi dün Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın kamudan ihraç edilenlerle ilgili açıklamasına yer verdi. AYM Başkanının açıklamasındaki şu cümleler dikkat çekici:
"....Ancak ihraçlar KHK kapsamında olduğu için bireysel başvuru yolu sıkıntılı. Bunun için kamu kurumları, FETÖ ile ilgisi olmayıp ihraç edilenlerin başvuracağı komisyonlar kurmalı. Bu komisyonlar, başvuruları reddederse idari bir işlem olduğu için mahkememize bireysel başvuru yolu açılır
” 

Bu sözlerden anlaşılan AYM başkanının görüşününe göre ihraçlar KHK ile yapıldığı için AYM'ye bireysel başvuru yolu kapalıdır. Bireysel başvuruya bakacak bölümün üyeleri de aynı görüşte mi bunu bilemiyoruz ama AYM'nin ihraç edilenlerin bireysel başvrularını ret edeceğini düşünmek sanırım yanıltıcı olmayacaktır.
Güzel olan 16 bin başvurunun ciddiye alınması.. AYM başkanı AİHM'e gidileceğine işaret ederek çözüm bulun diyor, bu güzel bir gelişme ancak gösterdiği itiraz komisyonu yolunun yasal bir dayanağı olmadığı açık. Kamudan ihraç edilenlerin mahkemeye erişim hakkı ve kanun yolu için yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Rahmi Ofluoğlu