Yargılandığım davalardaki yaşadığım haksızlıklar nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapmak istedim. Ekonomik durumumu da anlatan bir dilekçe ile Adalet Bakanlığına başvuruda bulunarak, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru için harç parası ödemek zorunda mıyım? dedim. Adalet Bakanlığı bana gönderdiği yazıda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru için harç parası yatırmam gerektiğini belirtti. Oysa denilmesine göre ekonomik durumu iyi olmayanlar Anayasa Mahkemesine ücretsiz başvurması gerekiyordu. Anayasa Mahkemesine başvuruda ki bu açıklamada tam net değil. Bu hususla ilgili Prof. Dr. Ersan Şen diyor ki : “İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'ne yapılan başvurularda olduğu gibi, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurular da ücretsiz olmalıdır. Başvuru sayısı, Kamu Hukuku alanına giren bir başvuruyu ücretlendirmek suretiyle hak arama hürriyetini kısıtlayarak azaltılamaz. Şikayet ve başvuruların azaltılması, hukuk düzeninin sağlanıp korunması, adalet ve eşitlik ilkelerinin ve dürüst yargılanma hakkının gözetilmesi ile mümkün olabilir. Anayasa m.36'nın birinci fıkrasına göre, “Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir”. Bu nedenle, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurunun harca tabi tutulması Anayasaya aykırıdır.”

Bende Adalet Bakanlığının gönderdiği yazıyı delil olarak ekleyerek, maddi durumumu gösteren belgelerle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine, Türkiye’yi şikayet ettim. Maddi durumu iyi olan nasıl hakkını arayabiliyorsa maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımda haklarını arayabilmelidir. Adaletin gerçekleşmesi isteniyorsa bu durum zorunludur. AİHM’e gönderdiğim yazıda başka hususlara da değindim. Anayasa Mahkemesine yapılan başvuruyu kötüye kullandığı tespit edilenden 2.000 TL ceza ve mahkeme masraflarının talep edilmesinin sakıncalarını da dile getirdim.

Ne yazık ki ülkemizde maddi durumu iyi olmayan kimseler haklarını aramakta çok zorluk çekiyor ve mağdur oluyorlar. Bazı davalarda maddi durumu iyi olmayan kimselere adli para cezası verilmektedir. Oysa adamın zaten maddi durumu iyi değil, üstelik adamın geçmişe yönelik bir suçu olmadığında yaptığım araştırmalarda bazı illerde suçları ertelenirken bazı illerde ise adli para cezası ile cezalandırılmaktadır. Kararlar illere göre değişmektedir. Parası olan hapis yatmazken, parası olmayan vatandaşlarımız hapis yatmaktadır. Buradaki adaletsizliği de AİHM’e gönderdiğim yazıda belirttim. Türkiye’deki yargılamadaki usulsüzlükler nedeniyle 2013 yılı içerisinde AİHM’e 40-50 tane daha mektup göndermeyi düşünüyorum. Amacım maddi durumu iyi olsun kötü olsun her vatandaşımın haklarını aramasını sağlamaktır. AİHM’e göndereceğim mektupların ücretini de arkadaşlarım ve tanıdıklarım sağlayacağı için bana düşen görev sadece aksaklıkları, eşitsizlikleri dile getirmek, yazmak. Elbetteki AİHM bu konulardan dolayı Türkiye’ye ceza verirse, burada Türkiye’nin zorunlu olarak değişiklik yapması şarttır. Yoksa Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılmasının önünün açılmasının hiçbir değeri yoktur. Unutmamak gerekir ki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan içinde geçmişte AİHM'e başvuru yapıldıysa, Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Hayrünnisa Gül, AİHM’e başvuruyorsa, Türkiye de yaşadığım yargılamalardaki bir sürü haksızlıklar nedeni ile ben neden başvuruda bulunmayım? AİHM'e ne kadar çok başvuru olursa Türkiyemizdeki adalette o oranda güçlü olacaktır. Yargılandığı davalarda haksızlık yaşamasına rağmen konuyu Adalet Bakanlığına bildirmelerine rağmen bir çözüm bulamayan vatandaşlarımın da AİHM'e başvurmalarını isterim. Tarafıma ulaştıklarında bu konuda kendilerine yardımcı olabileceğimi belirtirim. 

Hasan İsra Yıldırım
memurlar.net