ÖZEL Yetkili Mahkemelerin kapatılmasının ardından KCK'ya yönelik açılan, çoğunluğu avukat olan 46 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı. İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi, dava dosyasının Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi taleplerini reddetti.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz 17 sanık hazır bulundu. Öte yandan duruşmayı Almanya, İngiltere, Hollanda ve Fransa'da gelen bir çok avukat izleyici olarak katıldı. Sesli ve görüntülü kaydın yapıldığı duruşmada, 17 sanığın Kürtçe tercüman aracılığıyla kimlik tespitleri yapıldı.

"DOSYA ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖNDERİLSİN"

Söz alan tüm sanıkların Avukatı Ercan Kanar, 6 Mart 2014'te yürürlüğe giren 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun(TMK) birinci maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti. 6526 sayılı yasayla geçici bir madde eklendiğini hatırlatan Kanar, geçici maddeyle TMK 10. maddesiyle görevli olan ağır ceza mahkemelerinin kaldırıldığını hatırlattı. Kanar, bu geçici maddede yer alan “Yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanununun 10'uncu maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemelerinde derdest bulunan dosyalar, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere yetkili ve görevli mahkemelere devredilir" cümlesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, dosyasının Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti. Söz alan diğer avukatlar da mahkemenin tarihi bir karar vererek, sanıklar hakkında derhal beraat kararı vermesini ve sanıkların yargılanması için Adalet Bakanlığı'ndan izin alınmasını istedi.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Mahkeme Heyeti, avukatların taleplerini kısa aranın ardından açıkladı. Mahkeme heyeti, avukatların 6526 sayılı yasada Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi talebini yeterince ciddi bulunmadığı anlaşıldığından reddetti. Sanıklar hakkında Adalet Bakanlığı'ndan kovuşturma için izin alınması hususundaki talepleri reddine karar veren mahkeme heyeti, sanıklar hakkında kapatılan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce ve soruşturma aşamasında verilen yurtdışına çıkış yasağı ve denetimli serbestlik tedbirlerinin kaldırılmasına hükmetti. El konulan telefonların sanıklara iadesine kararlaştıran mahkeme heyeti duruşmayı 7-8 Mayıs 2015 tarihlerinde yapılmasına hükmetti.

KCK BASIN DAVASI ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖNDERİLMİŞTİ

Öte yandan geçtiğimiz günlerde İstanbul 3. Ağır Cez Mahkemesi, Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 46 tutuksuz sanığın yargılandığı dava Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmişti.

DHA