Devlet memurlarına disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallerden birinin Anayasaya aykırı olduğu iddiası ile yapılan başvuru Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/E maddesinde “Devlet memurluğundan çıkarma” cezası verilmesini gerektiren fiil ve haller arasında “Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak,” da yer almaktadır.

Bu fiili işlediği için Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilen memurlar, bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarılmaktadırlar.

Mardin İdare Mahkemesinde açılan bir davada,  657 sayılı Kanunun 125/E/g maddesinde yer alan “Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak,” şeklindeki hükmün Anayasaya aykırı olduğu iddiası Mahkeme tarafından yerinde görülerek konu Anayasa Mahkemesine taşınmıştı.

16 Ocak 2014 tarihli toplantısında konuyu Esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, 657 sayılı Kanunun 125/E/g düzenlemesinin Anayasaya aykırı olmadığını değerlendirerek iptal isteminin reddine Karar verdi.