Anayasa Mahkemesi, İstanbul'daki "askeri casusluk" davasında sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin, İstanbul'daki "askeri casusluk" davasında sanıkların haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararının ardından sanık avukatları, tahliye, yakama emirlerinin kaldırılması ve "yeniden yargılama" talebiyle Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuracak.

Kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 2 Ağustos 2012'de karara bağlanan ve 25 sanık hakkında verilen hapis cezaları Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onanan "şantaj ve askeri casusluk" davasına ilişkin sanık avukatları, Anayasa Mahkemesi'ne "hak ihlali" yapıldığı gerekçesiyle bireysel başvuruda bulundu.

Bunları birleştiren Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, sanıkların haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Hakkında verilen 15 yıl 7 ay 14 günlük hapis cezası onanan sanık emekli Albay İbrahim Sezer'in avukatı Mahir Işıkay, AA muhabirine süreci değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi'nin oy birliğiyle bu kararı almasının, kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararlarının ne kadar isabetsiz olduğunu gösterdiğini savunan Işıkay, "Bu karar sayesinde, cezaevindeki 5 kişi ile haklarında yakalama kararı bulunan 38 kişinin özgürlüğe yeniden kavuşacaklarını ve devamında da bu iftiradan aklanacaklarını değerlendiriyoruz" dedi. Işıkay, Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal" kararının kendilerine faksla ulaştırılmasının ardından bir an önce davanın görüldüğü Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirterek, tutuklu sanıkların tahliyesi ve 38 sanıkla ilgili yakalama emri kararının kaldırılması, infazın durdurulması ve yeniden yargılama kararı verilmesi için talepte bulunacaklarını kaydetti.

Toplam 56 sanıkla ilgili hak ihlali kararı verilen dava kapsamında halen Albay Necmi Yıldırım, Yarbay Tamer Çetin, Astsubay Adnan Yılmaz, Uzman Çavuş Alpay Aksu ve sivil memur Senay Hatice Sarıgöz'ün tutuklu bulunduğunu aktaran Işıkay, davayla ilgili ilk duruşmanın 23 Mart'ta yapılacağını bildirdi. 


http://www.gazetevatan.com/anayasa-mahkemesi-nden-flas-karar--715496-gundem/