Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarıya göre, Türkiye ve dünyadaki değişme ve gelişmeleri izleyerek, Anayasa hukuku, insan hak ve özgürlükleriyle ilgili konularda bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak, bu araştırmalar ışığında eğitim çalışmaları yürütmek veya yapılan eğitim çalışmalarına destek olmak, Anayasa Mahkemesi'nin daha etkin ve verimli şekilde hizmet vermesi için her türlü desteği sağlamak amacıyla Anayasa Mahkemesi Vakfı kurulacak.

Vakıf, Başkanlıkça 50 bin TL kuruluş malvarlığı ile tescil ettirilecek. Kuruluş malvarlığı tutarı, Başkanlık bütçesinden kaynak aktarılarak karşılanacak.

Vakfın organları; mütevelli heyeti, yönetim kurulu ve denetleme kurulu olup, Vakıf amaçlarını gerçekleştirmek için enstitü kurabilecek. Vakfın organlarının oluşumu ve faaliyetleri ile vakfa ilişkin diğer hususlar vakıf senedinde belirlenecek.

Vakfın yapacağı hizmetler karşılığında alınacak ücretler, her türlü yardım ve bağışlar ve vakfa ait taşınmazların gelirleri vakfın gelirlerini oluşturacak.

Bir önceki yıl içinde tahsil edilen bireysel başvuru harçlarının yüzde 30'u tutarında kaynak, Maliye Bakanlığı bütçesinden her yıl Mart ayının yirmisine kadar Vakfın hesabına aktarılacak.

Vakıf; kurumlar, veraset, intikal ve damga vergisi ile harçtan muaf olacak. Vakıf, Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara diğer kanunlarla tanınan vergi ve harç istisnalarından yararlanacak.

Uyuşmazlık Mahkemesi'ne görev itirazında bulunan kişi veya makam, itirazın reddine ilişkin kararın verildiği tarihi izleyen günden itibaren, bu kararın tebliği gerekiyorsa tebliğ tarihini izleyen günden itibaren, itiraz yolu açık bulunan ceza davalarında ise ret kararının kesinleştiği tarihi izleyen günden itibaren 15 gün içinde iki nüsha dilekçeyi itirazı reddeden yargı mercine verecek.


-Yurtdışında görevlendirilebilecek-


Raportörler, Başkanın izin vermesi koşuluyla üniversitelerde, Türkiye Adalet Akademisi ile benzeri kurum ve kuruluşlarda ders, kurs ve konferans verebilecek.

Raportörler bilgi ve görgülerini artırma, lisansüstü eğitim, bilimsel araştırma ya da karşılıklı işbirliği çerçevesinde yabancı ülke mahkemeleri, üniversiteler veya uluslararası kuruluşlarda çalışmak veya öğrenim görmek üzere iki yıla kadar yurt dışında görevlendirilebilecek. Başkanlıkça gerekli görüldüğü takdirde bu süreler bir katına kadar uzatılabilecek.

Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı'na bağlı olarak Genel Sekreterlik kurulacak.

Genel Sekreterlik; idari ve mali işler, yazı işleri, strateji geliştirme ve özel kalem müdürlükleri ile ihtiyaca göre kurulacak bürolar ve kalemlerden oluşacak. Genel Sekreter, Başkan tarafından raportörler arasından görevlendirilecek.

Mahkeme, görevlerini yerine getirirken hukuki, idari ve mali alanlarda çalışmak üzere yeterli sayıda personel istihdam edecek. Personelin ataması Genel Sekreterin önerisi üzerine Başkan tarafından yapılacak.

Mahkemenin görevlerini yerine getirirken ihtiyaç görülmesi halinde; Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Adalet Bakanlığı'nda çalışanlar aylık, ödenek, her türlü zam, tazminatlar ile diğer mali ve sosyal hak ve yardımlar kurumlarınca ödenmek kaydıyla mahkemede geçici olarak görevlendirilebilecek.

Mahkemenin hizmet birimlerinde çalışan personel, mükteseplerine uygun olarak Adalet Bakanlığı'nca Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı kadrolarına atanabilecek.

Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı'na 49 kadro ihdas edilecek.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte, Mahkemede görevlendirilen ve halen çalışmakta olan personelden durumları uygun görülenler uygun kadrolara başka bir işleme gerek olmaksızın Başkan tarafından atanacak durumları mensup oldukları kurumlara bildirilecek.


Muhabir: Coşkun Ergül


KAYNAK: ANADOLU AJANSI