Ergenokon davası kapsamında yargılanan Mustafa Balbay ile Prof. Dr. Mehmet Haberal, Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak “adil yargılanma hakkının ihlal edildiği”, uzun tutukluluk nedeniyle hak ihlaline uğradığı ve yasama dokunulmazlığını kullanamadıkları gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunmuşlardı. 4.5 yıllık tutukluluğunun ardından Haberal tahliye edilirken, Balbay ise yaklaşık 5 yıldır tutuklu bulunuyor.

Balbay'ın uzun tutukluluk ve adil yargılanma hakkı itirazını görüşen Anayasa Mahkemesi milletvekili olmasını dikkate alarak "uzun tutukluluğu hak ihlalidir" kararını verdi.

34 yıl hapse mahkum olan Balbay, Sincan cezaevine sevkedilmişti.

AKIN ATALAY: TAHLİYE KARARI VERİLECEK

Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Genel Koordinatörü, Avukat Akın Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal hakkında verdiği karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

6216 sayılı kanunun 50. maddesinin hükmünün açık olduğunu vurgulayan Atalay, "Tespit edilen ihlal (yani tutukluluk durumu) bir mahkeme kararından kaynaklanmışsa ihlali ve sonuçlarını (yani tutukluluğu) ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapmak üzere dosya ilgili mahkemeye gönderilir. Yeniden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararında açıkladığı ihlal ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde mümkünse dosya üzerinden karar verir" ifadelerini kullandı.

Mustafa Balbay hakkında verilen kararın 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderileceğini, bu mahkemenin tahliye kararı vereceğini belirten Atalay, Mehmet Haberal için ise tazminat kararının verileceğini belirtti.

 

Cumhuriyet