Anayasa Mahkemesi (AYM), yanlarında müdafi olmadan ifadeleri alınan Hasan Demir, Fazıl Ahmet Tamer ve Erol Kalan’ın başvurularını değerlendirdi. Gazete Duvar’ın haberine göre AYM, müdafisiz olarak ifade alınmasını, ‘hakkaniyete aykırı yargılama’ ve ‘masumiyet karinesinin ihlal’i saydı. AYM kararı doğrultusunda Demir, Tamer ve Kalan’a dava dosyası masrafları ödenecek ve dosyanın bir örneği Adalet Bakanlığı’na gönderilecek.
İHLAL KARARI VERİLDİ
AYM tarafından verilen kararın gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: Bireysel başvuru incelemelerinde ölçü norm Anayasa’dır, bu durumda kanuna uygunluk denetimi yapılmamaktadır. Bu nedenle kanuna dayalı olarak avukata erişimin kısıtlaması yönündeki uygulamanın Anayasa’ya uygun olduğu anlamına gelmez. Müdafi yardımdan yararlanma hakkının Anayasa’nın 36. maddesini ihlal edip etmediğinin değerlendirilmesinde yargılamanın bütünlüğü içinde soyut davanın kendine özgü koşulları ele alınmalıdır. Anayasa Mahkemesi de daha önce şüphelilerin devlet güvenlik mahkemelerinin görev alınana giren suçlar yönünden müdafi yardımından faydalandırılmamasının mevzuattan kaynaklanan bir uygulama olduğunu tespit etmiş ancak müdafiden yararlanma hakkının sonradan telafi edilmediği gerekçesiyle ihlal kararı vermiştir.
AYM’nin kararını değerlendiren Avukat Merter Karagülle, “Anayasa Mahkemesi, bu kararıyla; müdafi yardımından yararlanma hakkının kullanımında ‘kıstas’ olarak yasayı dikkate almadığını açıkça belirtmiştir” dedi. KHK’yle çıkarılan müdafi kısıtlamalarına da vurgu yapan Karagülle “Bu kararın içeriğine baktığımızda, oldukça fazla ihlal iddiasıyla ve ihlal hükmüyle karşılaşmamız şaşırtıcı olmayacaktır” değerlendirmesi yapıyor.
AİHM DE TÜRKİYE’Yİ MAHKUM ETMİŞTİ
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de 24 Temmuz 2007 tarihinde, Türkiye’yi Hasan Demir, Fazıl Ahmet Tamer ve Erol Kalan’ı işkence ile alınan ifadelerle yargıladığı için mahkum etmişti. Dosyaya göre suç tarihi 9 Ekim 1990, sanıkların yakalanıp tutuklanma tarihi ise 24 Mart 1994’tü. 3 sanık haklarında açılan davanın tam 22. yılında, Yargıtay Başsavcısının haklarındaki müebbet hapis cezası kararının bozulmasını istemesine karşın, AİHM kararına karşın, E. Ertuğrul başkanlığındaki Yargıtay 9. Dairesi Demir, Tamer ve Kaplan üçlüsünün müebbet hapis cezasını onadı. Son olarak ise söz konusu başkan, ‘FETÖ’ mensubu olma suçlaması ile tutuklandı.
  
Kaynak: Evrensel
https://www.evrensel.net/haber/357882/anayasa-mahkemesi-avukat-kisitlamasi-anayasaya-aykiri