CHP 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, 660 sayılı KHK’yı kısmen iptal etti. 

İptal kararının gerekçesi Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. KHK’ların Anayasa’ya aykırı olamayacağının belirtildiği gerekçede, KHK’ların temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile siyasi haklarlara ilişkin hükümlerin düzenlenemeyeceğine dikkat çekildi. Gerekçede, KHK’nin 16. maddesinin 1. fıkrasıyla Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun meslek personelinin uzman ve uzman yardımcılarından oluşacağının, 2. fıkrasında Uzman Yardımcılığı kadrolarına atanabilme koşullarının düzenlendiği, 3. fıkrasında Uzman Yardımcılığından Uzmanlığa geçiş koşullarının belirlendiği 4. fıkrasında ise bu kadrolarda görev yapanların mesleğe alınmaları, atanmaları, yetiştirilmeleri, yeterlik sınavları ile çalışma usul ve esaslarının yönetmelikle düzenlendiği anımsatıldı.

AKP'NİN KHK'LERİNE ANAYASADAN "DUR" ÇAĞRISI

Anayasa’nın “Kamu hizmetlerine girme hakkı” başlıklı 70. maddesinin birinci fıkrasında, her Türk’ün, kamu hizmetlerine girme hakkına sahip olduğunun belirtildiği, ikinci fıkrasında ise hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemeyeceğinin kurala bağlandığının ifade edildiği gerekçede, kamu hizmetlerine girme hakkına ilişkin düzenlemelerin KHK ile düzenlenmesinin mümkün olmadığına dikkat çekildi. Gerekçede, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunda Uzmanlık ve Uzman Yardımcılığı kadrolarına giriş koşullarının belirlenmesinin, Anayasa’ya göre kamu hizmetine girme hakkına ilişkin bir düzenleme olduğunun belirtildiği gerekçede, KHK’nin 16. maddesinin 2., 3. ve 4. fıkralarının, Anayasa’ya aykırı olduğu belirtildi.

NOT: AKP'nin seçim öncesinde çıkardığı KHK'ler daha önce de muhalefet partileri tarafından eleştiri konusu olmuş ve "ülkeyi çıkardıkları KHK'lerle yönetiyorlar" yorumlarına neden olmuştu.

odatv