Anayasa Mahkemesi (AYM), özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kapatılmasına onay verdi. Kapatılan Ergenekon mahkemesinin “bizi kanunla kapatamazsınız, elimizdeki davaları başka mahkemelere veremezsiniz’ diyerek açtığı iptal davası, AYM tarafından oybirliğiyle reddedildi. AYM, hangi tür mahkemelerin açılacağına veya kapatılacağına karar verme yetkisinin TBMM’ye ait olduğuna dikkat çekti.



CMK 250. maddeyle yetkili ÖYM’ler ile onların yerine kurulan TMK 10. maddeyle yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri’nin tümüyle kapatılmasını, bu savcılıklardaki soruşturmalar ile mahkemelerdeki davaların normal ağır cezalara devrini öngören 6526 sayılı kanun, orduya kumpas-paralel devlet tartışmaları arasında ve hükümete dokunan yolsuzluk soruşturmalarının hemen ardından yürürlüğe girmişti.


O MAHKEME DİRENDİ


Ancak bu düzenlemeye Ergenekon mahkemesi olarak bilinen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM) direnmişti. “Bizi böyle kapatamazsınız” diyerek AYM’ye giden 13. ACM, mahkemelerin kanunla değil, HSYK-Bakanlık kararıyla kapatılabileceğini savunurken aynı kanunda gerekçeli karar yazımı için 15 günlük kesin süre getiren düzenlemeye de iptal istemişti. AYM, işte bu başvuruyla ilgili esas kararını önceki günkü toplantıda verdi. Ve AYM, iptal başvurusunu hem de oybirliğiyle reddetti. Edinilen bilgiye göre AYM ret kararını, “hangi tür mahkemelerin kurulup, hangilerinin kaldırılacağının yasa konusu olduğu, yasa yapma yetkisinin de TBMM’ye ait olduğu” gerekçesine dayandırdı.


ADNAN KESKİN 

TARAF