Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hâkim ve savcıların terfisinde AİHM içtihatlarının da dikkate alınacağını bildirdi. Ergin, hâkim ve savcıların verdiği kararların AİHM kriterleriyle ne kadar uyumlu olduğunun değerlendirileceğini söyledi.

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) mahkûm olmasına neden olan kararlara imza atan hâkim ve savcıların terfisine yeni kriterler getirildi. Bundan sonra hâkim ve savcıların terfi işlemleri yapılırken AİHM içtihatları da göz önüne alınarak karar verilecek. Yani verdiği bir kararla Türkiye’nin AİHM’de ceza almasına neden hâkim ve savcıların meslekte yükselmesi zorlaşacak.

Hazırlanan iddianamenin mahkeme kararlarıyla ne kadar örtüştüğü savcı atamasında etkili olacak. NTV’ye konuşan Adalet Bakanı Ergin, 15-17 Kasım tarihinde Ankara’da 3 günlük çalıştay yapıldığını anımsatarak “Bu toplantıda AİHM içtihatlarının baz alınması gerektiğine ilişkin vurgular yapıldı” dedi. Türk yargısında kalitenin arttırılabilmesi için mevzuat değişikliğinin yeterli olmayacağını ifade eden Ergin, şöyle konuştu:

“Uygulayıcıların da belli bir gayret ortaya koyması gerekiyor. HSYK, şu anda 250 ilde görevli hâkim savcılarla ilgili çalışmalar yapıyor. Bunun yanında terfi ettirilecek hâkim ve savcıların, AİHM içtihatlarını uygulama oranıyla ya da kendi kişisel tercihlerinin AİHM kriterleriyle ne kadar uyumlu olduğu değerlendirilecek.”

Ergin, hazırlanan iddianamelerin yer alan suçlamaların kararlarla karşılaştırıldığında yarısının beraatla sonuçlandığını söyledi. İddianame ile mahkeme kararları arasında bir değerlendirme yapılacağını belirten Ergin, “Bizim iddianame kalitesini arttıracak çalışmalar yapmamız lazım.

Buna yönelik HSYK’nin çalışması var. Savcılarımızın terfilerinde tanzim ettikleri iddianamenin sonuçları değerlendirilecek. 100 iddianame tanzim ettiniz, bunun ne kadarı kesin hüküm ortaya çıktığında içtihatla örtüşüyor? Mahkemenin içtihatı ile savcının iddiası arasındaki uyuşma ne oranda pozitifse savcı o ölçüde terfi edecektir” diye konuştu.