Uzun yargılama sürelerinden dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki ihlal başvurularını azaltmayı amaçlayan kanun tasarısı, Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Tasarı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılmış bazı başvuruların, iç hukuk sisteminde tazminat ödenmek suretiyle çözümlenmesini amaçlıyor.

Tasarı ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruları azaltmak için, 5 üyeden oluşan bir komisyon kurulmasını da öngörüyor. Bu komisyon, 23 Eylül 2012 tarihi öncesinde sonuçlanmış olan yargılamalara ilişkin ihlal başvurularını değerlendirecek.

Komisyon, gündemine aldığı bir konuyu 9 ay içinde karara bağlayacak. Komisyonun kararlarına Ankara Bölge İdare Mahkemesinde itiraz edilebilecek. Bölge İdare Mahkemesi de 3 ay içinde itirazı karara bağlayacak.

Komisyon, tazminat ödenmesine karar verirse, tazminatı 3 ay içinde Adalet Bakanlığı ödeyecek. 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Adalet Komisyonu'nda tasarıya ilişkin bilgi verirken, Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde en çok hakkında ihlal kararı verilen ve en çok tazminat ödeyen ülke olduğunu söyledi. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne en fazla uzun yargılama sürelerinden dolayı başvurulduğunu hatırlatan Ergin, tasarıyla kurulması öngörülen Komisyon yoluyla yeni ihlal kararlarının önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirtti. 


TRT