Gaziantep'te görev yaptığı sırada, dönemin İl Jandarma Komutanı A.T.'nin talimatıyla 14 gün 'disko' denilen disiplin koğuşu cezası verilip alıkonulan ve iç hukuk yollarını tükettikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran Jandarma Uzman Çavuş İsmail Kala (35) haklı bulundu. 

AİHM, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kala'ya toplam 8 bin euro maddi- manevi tazminat ve yargılama giderlerini ödemesine karar verdi.

Gaziantep'te 2008 yılında meydanra gelen olayda Jandarma Uzman Çavuş İsmail Kala, yeşil kart başvurusunda bulunan bir kişiyle ilgili jandarma karakolunda tutanak hazırladı. Dönemin İl Jandarma Komutanı Albay A.T., tutanağın karakolda değil, söz konusu kişinin bulunduğu köyde hazırlanması gerektiği gerekçesiyle Kala'ya, 14 gün disiplin koğuşu cezası verdi. Kala, bir üst komutanlık olan Adana Bölge Jandarma Komutanlığı'na cezayla ilgili itirazda bulundu. Ancak itirazı reddedildi. Disiplin koğuşunda 14 gün alıkonulan Kala, üst komutanlığın itirazı reddi nedeniyle dava açılamayıp iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine avukatı aracılığıyla AİHM' başvurdu. İlerleyen günlerde komutanı Kala'ya çeşitli gerekçelerle yine disiplin koğuşu cezası verdi. 

MAHKEME KARARIYLA GÖREVİNE DÖNDÜ

AİHM, Kala'nın başvurusunu kabul etti, bu süre içinde, aldığı toplam 68 günlük ceza nedeniyle İsmail Kala'nın 2009 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesildi. Bu karara da itiraz eden Kala, yine avukatı aracılığıyla Ankara'daki Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne mesleğe iadesi için dava açtı. 20 ay süren davanın ardından haklı bulunan Kala, görevine iade edildi. Bir süre Gaziantep'te görev yapan Kala, daha sonra Siirt'e tayin edildi. Burada da yaklaşık 1 yıl kalan uzman jandarma, yaklaşık 3 yıl önce İzmir'e tayin edildi.

TAZMİNAT ÖDENDİ

İzmir'in Urla İlçe Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan İsmail Kala'nın AİHM'e başvurusu 2014 yılının kasım ayında sonuçlandı. Buna göre, Kala'nın 14 gün alıkonulmasına karşı Türkiye Cumhuriyeti'nin, toplam 8 bin Euro maddi- manevi tazminat ve yargılama giderlerini ödemesine hükmedildi. Yaklaşık 22 bin TL tutarındaki tazminat Kala'ya ödendi. Kala'nın o dönem aldığı diğer 54 günlük cezasının ise herhangi bir işlem yapmaması nedeniyle zaman aşımına uğradığı belirtildi.

Öte yandan TBMM'nin kabul ettiği TSK Disiplin Kanunu 16 Şubat 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi ve 'Disko cezası' diye bilinen uygulama kaldırıldı. 


DHA