ANKARA (ANKA) - İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, AİHM tarafından, 2000-2011 yılları arasındaki dönemde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Yaşama Hakkıbaşlıklı ve İşkence Yasağıbaşlıklı maddelerinin esas yönünden ihlal edildiğine ilişkin toplam 64 başvuru hakkında karar verildiğini, verilen ihlal kararları sonucu başvuru sahiplerine 4 milyon 573 bin 976 Avro ödendiğini bildirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulunun soru önergesini yanıtlayan Bakan Şahin, Türk Ceza Kanununun 94, 95 ve 256. maddeleri kapsamında; adli yönden 2000 yılından bugüne kadar 53 personele para cezası, 305 personele memuriyetten men, 379 personele hapis cezası verildiğini, 1235 personelin ise yargılama sürecinin devam etmekte olduğuna işaret etti. İçişleri Bakanı, 14 Şubat 2005 tarihinden bugüne kadar idari yönden 2 personele kınama ve uyarma, 55 personele kısa süreli durdurma, 29 personele uzun süreli durdurma cezası verildiğini, 58 personel ile ilgili başlatılan soruşturmaların devam ettiğini açıkladı.

Şahinin, Türkiyenin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle belirlenen standartlara uygun olarak üretilen gaz mühimmatının, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılması ve toplumsal karışıklığın bastırılması amacıyla kullanıldığını belirterek Söz konusu mühimmat nedeni ile doğrudan etkilenerek hayatını kaybeden vatandaşımızın bulunduğuna dair herhangi bir adli rapor bulunmamaktadır ifadesi dikkat çekti.