Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2015 raporu açıklandı... Buna göre, Türkiye en çok başvuru yapan üçüncü ülke konumunda. Geçen yıl Türkiye hakkında 87 karar açıklayan Mahkeme, bunların 79’unda en az bir ihlal belirledi. En çok ihlalin ise adil yargılanma alanında olduğu kaydedildi.


Merkezi Strazburg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından açıklanan 2015 istatistikleri, Türkiye’nin, hakkında en çok başvuru yapılan ve ihlal kararı verilen ülkeler arasında yer almayı sürdürdüğünü gösterdi.

Mahkeme istatistiklerine göre, toplam 64 bin 850 başvurudan 8 bin 450'si Türkiye’ye ilişkin.. 

Başvuru sayısında Türkiye, Ukrayna ve Rusya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. 

Avrupa Mahkemesi, 2015’te en fazla Rusya hakkında karar açıklarken, bu ülkeyi Türkiye ve Romanya izledi. 

Türkiye’nin, hakkında açıklanan 87 kararın 79’unda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin en az bir maddesini ihlal ettiği sonucuna varıldı. 

İstatistikler, Türkiye’nin en çok ihlal ettiği Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi maddesinin adil yargılanmayı garanti altına alan 6’ıncı madde olduğunu gösterdi. Bu madde Türkiye tarafından 29 kez ihlal edildi. 

Mahkeme, Türkiye'nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddeyi ihlal ettiğine ilişkin kararını 10 davada verdi.. Bu, Türkiye’nin ifade özgürlüğünü en fazla ihlal eden ülke olma konumunu koruduğunu ortaya koydu.