CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu düzenlediği basın toplantısında; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade özgürlüğü nedeniyle AİHM'de mahkum edilen tek Başbakan olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 yıl önce bir köşe yazısı nedeniyle gazeteciye dava açtığını ve 10 bin lira tazminat kazandığını söyleyen Tanrıkulu, gazetecinin sonrasında AİHM'e başvurduğunu, AİHM'in 21 Şubat 2012'deki kararıyla; ifade özgürlüğüne müdahale nedeniyle Türkiye'nin tazminata mahkum edildiği ve Başbakan'a ödenen tazminatın iadesinin istendiğini söyledi.

Tazminatın iadesinin Hazine tarafından yapıldığını söyleyen Tanrıkulu, Hazine'nin 5 bin Euro zarara sokulduğunu öne sürdü.

"Milyon dolarların konuşulduğu bir ortamda 5 bini konuşmak gülünç ama bu ahlaki bir meseledir" diyen Tanrıkulu, "Başbakan ifade özgürlüğü nedeniyle AİHM'de mahkum edilen tek Başbakan'dır. Çünkü eleştiriye tahammül edememiştir. Bugünlerde çok konuşuyor, gürlüyor, sert konuşuyor. Başbakan'ın AİHM kararını okumasını ve özgürlükler konusunu bir kez daha düşünmesini istiyorum" dedi.

Konuyla ilgili soru önergesi veren Tanrıkulu, Başbakan'a, "Tahsil ettirdiğiniz tazminatı, faiziyle birlikte geri ödemeyi düşünüyor musunuz" diye sordu. (14:00)

Meltem SALİMOĞL