Ne yapılabilir sitesi görünüşte KHK’ler ile ihraç edilenlere hizmet amacı ile oluşturulmuş bir internet sitesi.
Siteye konulan AİHM Başvuru formunun “Olayların anlatımı” bölümü terör örgütü olmakla suçlanan Gülen hareketinin genel bir savunması olarak ele alınmış.
Formdan alıntı:
“Başvurucuya ceza hukuku anlamında bir suçlama (terör örgütü üyeliği/iltisakı/irtibatı) yöneltildiği için, ileri sürülen şikâyetler açısından önemine binaen, bu konuda bazı objektif bilgilere yer verme ihtiyacı duyulmuştur.
5-         Gülen Hareketi’nin terör örgütü olduğu yönündeki ilk iddialar 2013 yılından sonra ileri sürülmeye başlanmıştır. Aslında 28 Şubat Sürecinde de bu türden iddialara dayalı olarak bir kamu davası açılmış, ancak bu dava 2008 yılında Yargıtay Ceza Genel Kurulundan da onaylanarak kesinleşen bir kararla beraatla sonuçlanmıştır. 2014 yılının ilk aylarından itibaren bu konudaki iddialar yoğunlaşmış ve  mahkeme kararı olmadan, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararı ile söz konusu oluşum “terör örgütü” ilan edilmiştir. Son olarak 26 Mayıs 2016 tarihli MGK toplantısından hemen sonra yapılan şu açıklama ile Gülen Hareketinin terör örgütü olduğunun kabul edildiği açıkça ifade edilmiştir: “Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetler, terör ve teröristle mücadelede gelinen aşama, millî güvenliğimizi tehdit eden ve bir terör örgütü olan paralel devlet yapılanmasına karşı alınan tedbirler görüşülmüştür.” (Gülen Hareketinin, hiçbir mahkeme kararı olmadan, MGK ve Bakanlar Kurulu kararları ile terör örgütü ilan edilme sürecine ilişkin olarak bakınız. 4 Ağustos 2016 tarihli Anayasa Mahkemesinin 2016/6E – 2016/12K s. kararı, para. 17 ve 18.)
6-         MGK toplantısından dört gün sonra, 30 Mayıs 2016 tarihinde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında söz konusu MGK kararının da kabul edildiği yapılan açıklama ile anlaşılmıştır. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Paralel Devlet Yapılanmasının (PDY) daha önceki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantılarında legal görünümlü illegal bir yapılanma olduğunun altı çizilmiş, yine daha önceki MGK toplantılarında Paralel Devlet Yapılanması ile ilgili olarak, devlet olarak topyekün mücadelenin esas alındığı ifade edilmiştir. MGK’nın tavsiye kararı ile birlikte Paralel Yapı ile mücadelede yeni bir safhaya geçilmiştir. PDY ilk kez MGK toplantısında tavsiye kararı olarak bir terör örgütü olarak nitelendirilmiş ve bundan sonraki mücadelenin ana çerçevesi de bir terör örgütü ile mücadele şekline getirilmiştir. Dolayısıyla bunun gerektirdiği her şey hem hükümet tarafından hem gerekli yargı birimleri tarafından yerine getirilecek, uygulama aksatılmadan sürdürülecektir” açıklamasını yapmıştır. Böylece tavsiye niteliğinde olan MGK kararının Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildiği kamuoyuna duyurulmuştur.”
Burada yapılan siyasi savunma ihraç KHK’lerinde yer alan suçlamaya dayandırılıyor. Deniliyor ki başvurucuya FETÖ/PDY suçlaması yapıldığı için bu savunmayı yapmaktayız.
Oysa biz AİHM başvurusunda bu savunmanın bir yararı olacağına inanmıyoruz. AİHM KHK ile yapılan ihraç işleminin hukuka uygun olup olmadığına bakacaktır. AİHM  FETÖ/PDY’nı yargılayacak, mahkum edecek veya beraat ettirecek bir mahkeme değildir.
AİHM bu tür savunmaları spekülasyon olarak görmektedir ve değerlendirmeye almamaktadır. Bu nedenlerle bu form ile AİHM başvurusu yapacakların dikkatli olmasını öneriyoruz.
En doğrusu AİHM’e başvuracakların uygun görecekleri bir avukatla bu başvuruyu yapmalarıdır.  Her ne kadar ilk başvuruyu avukat ile yapmak gerekmiyorsa da ileri aşamalarda nasılsa avukat zorunluluğu vardır ve ileride başvurucu bir avukat edinmek zorunda kalacaktır.
Ne yapılabilir.net sitesindeki başvuru formunun hukuki değerlendirmesi
Başvuru formunun Gülen hareketini savunma kaygısı hak ihlallerini açıklayan bölüme de yansıtılmış ve buradaki açıklamalar Gülen hareketini savunma zeminine oturtulmuştur.
 Sonuç olarak söz konusu başvuru formu ihraç edilenlerin haklarını savunma yerine Gülen hareketinin savunmasını esas aldığı için AİHM başvurusu için uygun görünmemektedir.
Rahmi Ofluoğlu