Politis gazetesi, Loizidu’nun avukatı olarak da bilinen Ahilleas Dimitriadis’in mektubunun Avrupa Konseyi’nin resmi internet sayfasında yer aldığını yazdı.

Habere göre Dimitriadis, Kıbrıs’ta Güney Afrika modelinin benimsenmesini de talep etti.

Dimitriadis, mektubunda ayrıca, Türkiye aleyhine açılan “Varnavas ve diğerleri” davasına ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye aleyhine kararına atıfta bulunurken, Türkiye’nin bu kararı uygulamadığını da belirtti.

Dimitriadis, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin görev ve yetkilerinin iyileştirilmesinin, Türkiye’ye araştırma boyutunu uygulamasına yardımcı olacağını da savundu.

OMİRU KAYIPLAR KONUSUNDA KONUŞTU

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise, Türkiye’nin kayıplar konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin tavsiyelerine uymak zorunda kalması için uluslararası toplum ile BM’nin katkısını istedi.

Politis gazetesine göre Omiru, Meclis’in kayıplarla ilgili etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin toplu mezar olduğu yönünde bilgi bulunan bazı noktalardaki kazıları askeri bölge olduğu gerekçesiyle engellediğini iddia etti.

Dördüncü Hükümetlerarası başvuruya da değinen Omiru, Türk ordusunun arşivlerinin açılması konusunda Türkiye’nin yükümlülüğü olması gerektiğini söyledi.

Omiru, etkinlikte yer alan kayıp yakınlarına yönelik olarak da, son kaybın akıbetinin de belirlenmesinin ardından  çabaların sona ereceğini belirtti.

TAK