Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya'da Pkk terör örgütünün yüzlerce derneği bulunduğunu söyledi. Bu derneklerin her gün para topladığını ve insanlar ölsün diye örgüte transfer yapıldığını anlatan Bozdağ, "Terörle mücadele etmek istiyorsanız buyurun teröristler orada, hem de açıktan yapıyorlar." dedi.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın düzenlediği Avrupalı Genç Hukukçular Uluslararası Hukuk ve Mukayeseli Hukuk Eğitim Programı'na Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin katıldı. 10-19 Eylül tarihleri arasında devam edecek programda 5 dakikalık bir tanıtım filmi izlendi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin değişim ve dönüşüm sürecine girdiğini ve önemli değişikliklerin yapıldığını söyledi. 26 tane Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açıldığını anlatan Bozdağ, bu kurumun bulunduğu yerde Türkçenin ve kültürünün öğretildiğini kaydetti. Almanya, Hollanda, Avusturya başta olmak üzere birçok yerde bu merkezlerin açılma çalışmalarının devam ettiğini anlatan Bozdağ, nerede bir vatandaş, nerede bir soydaş, nerede bir akraba varsa her daim tüm imkanlarla orada olmanın gerektiğini belirterek 'Büyük Türkiye'nin ancak böyle çalışmalarla hayata geçirileceğini kaydetti.

Avrupa'daki sünnet yasağını eleştiren Bozdağ, mahkeme kararlarının aşırı düşüncelerin bir sonucu olduğunu ifade etti. İslamafobya'nın yerleşmesine bu tür girişimlerin katkı sağladığını vurgulayan Bozdağ, başını örten herkese terörist damgası vurulmaya çalışıldığını, bunun Türkiye'de bir Hıristiyan'a yapılması halinde bütün dünyanın ayağa kalkacağını belirtti. Bunun büyük bir insan hakları ihlali olduğunun altını çizen Bozdağ, Almanya'da Pkk terör örgütünün yüzlerce derneği bulunduğunu hatırlattı. Bu derneklerin her gün para topladığını ve insanlar ölsün diye örgüte transfer yapıldığını anlatan Bozdağ, Almanya'dan masum insanlardan terörist devşirmeden, suçsuz insanlardan terörist devşirmeden vazgeçmesini istedi.

"Terörle mücadele etmek istiyorsanız buyurun teröristler orada, hem de açıktan yapıyorlar." diyen Bozdağ, onlara her türlü himaye sağlandığını ancak sadece inançlarını yaşayanlardan terörist çıkarılmaya çalışıldığını vurguladı. Almanya İçişleri Bakanı'nın Müslümanlara yönelik ırkçı kampanyasını eleştiren Bozdağ, sünnet yasağına karşı çıktığı için Merkel'e teşekkür etti ve bu kampanyaya engel olmasını istedi. Bozdağ, bu ülkenin adının hukuk devleti olamayacağını ifade etti.

"UZUN YARGILAMA ŞİKAYET DOSYA SAYISI 3 BİNE ULAŞTI"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise savunmayı aşan, gerçeklerle yüzleşmeyi ve sorunları çözmeyi hedefleyen yeni bir uygulamayı başlattıklarını ifade etti. Yargı reformunun eksiksiz olarak anlatılması konusunda, hızlı bilgi akışında önemli köprü görevi görüleceğini anlatan Ergin, Hollanda, Almanya, Fransa, Amerika, İngiltere'deki büyükelçiliklerde adli müşavirlerin göreve başladığını ve ilerleyen zamanda sayının artmasının hedeflendiğini belirtti. Ergin, yargı çalışanları konusunda açığın kapandığını ancak hakim ve savcı açığının kapatılması konusunda istenilen seviyenin maalesef yakalanamadığını vurguladı.

2012 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye aleyhine verdiği ihlal kararlarının ele alındığını dile getiren Ergin, 2 bin 400 ihlal kararıyla yüzleşerek hangi nedenler bu ihlal kararların verildiğinin tek tek tespit edildiğini söyledi. Konuların belirlendiğini ve 4. Yargı Paketi'nde bunların ele alındığını anlatan Ergin, konunun Meclis tatil olmadan önce Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğünü ve önemli ölçüde kabul gördüğünü belirtti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye aleyhine vereceği muhtemel ihlal kararlarının önceden tespit edildiğini ve kendilerinin uyarıldığını, önemli ölçüde önleyebildiklerini anlatan Ergin, yasal değişiklikle 700 tane muhtemelen ihlal kararının önlendiğini açıkladı. Ergin, Türkiye'deki uzun yargılama nedeniyle şikayet dosyasının 3 bine ulaştığını ifade etti.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, 155 ülkede 6 milyona yakın yaşayan Türk vatandaşı olduğunu ifade etti. İnsan hakları başta olmak üzere birçok sorunun bulunduğunu dile getiren Yurtnaç, sorunların giderilmesi için yurt dışında yaşayan vatandaşlara Türkiye'deki hukuk sistemiyle ilgili bilgi vermeyi amaçladıklarını kaydetti. Avrupa'da sünnet yasağı, Almanya'da radikalleşmeye karşı yapılan girişimlerin insan hakları ihlallerine yol açtığını anlatan Yurtnaç, ayrımcılığa karşı hukukun üstünlüğünün güvence olacağına dikkat çekti. Saldırıya karşı saldırı değil, hukuk ve mahkemeye yönlendirme olması gerektiğini belirten Yurtnaç, eğitim programının 10 gün süreceğini, hukukçular arasından 40 katılımcının seçilerek davet edildiğini söyledi. Yurtnaç, sabah eğitim programı, öğleden sonra ise kurum ziyaretlerinin olacağını kaydetti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru da Türkiye'nin değişen dış politikasını anlattı.