22.07.2014 tarihli kararıyla İHAM, biber gazı kullanımı sonucu hayatını kaybeden Mehmet Nesip Ataykaya'nın babasının başvurusunu haklı buldu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin 2. maddesini ihlal ettiği kararını verdi.

İHAM kesinleşmemiş kararında, polisin kar maskesi giymesinin olası adli soruşturmalardan adeta muafiyet sonucunu doğurduğunu ve bunun devlet tarafından kasten uygulandığının kabulü gerektiğini; zira kar maskesi giyilmesi halinde orantısız güç kullanımına başvuran kolluk görevlisinin tespitinin ve etkin bir soruşturmanın mümkün olmadığını ifade etmiştir.
Yine diğer yandan, çok önemli bir husus da mahkemenin, devletin soruşturmayı yürüten savcılık makamı ile aynı soruşturmada savcılığın görevlendireceği kolluk kuvveti arasında soruşturmanın yürütülmesi açısından danışıklı işlem yapılabilmesinin önüne geçilmesi için devlet tarafından azami özenin gösterilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etmiş olmasıdır. Bu, adil yargılanma hakkının en yalın ifadesiyle yazıya bürünmüş halidir.
Yine bundan başka mahkeme ayrıca, biber gazı kullanımında devletin yaşam hakkını koruyucu tedbirleri alıp yerine getiremediğini ifade etmiştir. Son olarak mahkeme, biber gazı kullanımı ile ilgili olarak biber gazı kullanımının kesinlikle gerekli ve ölçülü olduğuna dair hiçbir göstergenin bulunmamasının veya kolluğun biber gazı kullanımında yaşam hakkının ihlali riskine karşı azami özen ve tedbiri aldığına dair hiçbir gösterge bulunmamasının da altını çizmiştir ve bu nedenlere Sözleşmenin 2. maddesinin ihlal edildiğine karar vermiştir.

 Link:
http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng-press/pages/search.aspx?i=003-4829802-5890622   Bu linki tıklayınca English ve French seçenekleri çıkıyor. PDF formatında indirilebilir.