Anayasa Mahkemesi'nin 'konu bakımından yetkisizlik' gerekçesiyle esasa girmeden reddettiği yüzde 10 seçim barajı konusunda DSP ve BBP 'mahkeme baskı altında karar verdi', Saadet Partisi ise 'karar kesin' diyor. AİHM'e gideceklerini belirten DSP'nin 'delili' Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları olacak!
Haber: BARIŞ AVŞAR - [email protected] / Arşivi

RADİKAL – Anayasa Mahkemesi’nin yüzde 10 barajının kaldırılmasını ‘yetkisizlik’ gerekçesiyle reddetmesinin ardından ayrı ayrı başvuruları bulunan DSP ve BBP mahkemenin kararını baskı altında verdiğini belirtiyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın mahkeme binasında bulunduğu halde ‘emekliliğine kısa süre kaldığı’ gerekçesiyle katılmadığı oylamada alınan kararı AİHM’e götüreceklerini belirten DSP Genel Başkanı Masum Türker, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi üzerinde baskı kuran açıklamalarını da delil olarak kullanacağız” diyor. “Bu kararla bir hukuk darbesi indirilmiştir” diyen Türker şunları söyledi, “Bu mahkemeye karşı söylenenler ortada. Kararı AİHM’e götüreceğiz. Ve giderken de başta Cumhurbaşkanı olmak üzere hükümetin ve medyada gladyatörlük yapan yandaşlarının tüm açıklamalarını delil olarak koyacağız. Anayasa Mahkemesi’nin bu şekilde eleştirmek bir baskı aracıdır, mahkeme üyelerine hakarettir ve gizli tehdittir. Sayın Haşim Kılıç da oylamaya katılmayarak, ‘benim bu konuda dahlim yok’ demiş oldu.”

BBP: 2015’TEN BARAJA TAKILIRSAK YİNE BAŞVURACAĞIZ

Kararı Anayasa Mahkemesi’nin ‘teslim olması’ şeklinde değerlendiren BBP Genel Sekreteri Üzeyir Tunç ise şunları söyledi, “Gerekçeli karar açıklanmadı ancak Anayasa Mahkemesi bu kararla hak ihlali söz konusu değil diyor. Bu da mahkemenin baskı altında teslim olduğunu gösteriyor. Ancak bu konu Anayasa Mahkemesi’nin gündeminden düşmeyecek. CHP ’li Umut Oran’ın bireysel başvurusu var. 2015 seçimlerinden seçilebilecek oy alıp da baraj yüzünden TBMM’ye gidemeyen arkadaşlarımız olursa bireysel başvuru yapacaklar. Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda hak ihlali yoktur deme şansı yok. Bu kararda hukukun üstünlüğü işlemedi ancak Anayasa Mahkemesi’nin gündemindeki bir diğer başvurumuz olan Hazine yardımına ilişkin kararı konusunda umudumuzu yitirmedik.”

Saadet Partisi AİHM’e gitmeyecek

Saadet Partisi’nin karara ilişkin tutumu ise daha ‘mutedil’. Genel Başkan Mustafa Kamalak dün bir değerlendirme yapmak için gerekçeli kararı bekleyeceklerini söylemişti. Radikal’e konuşan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Karaman da, kararın kesin olduğunu ve AİHM’e gitmeyi düşünmediklerini söyledi. Karaman şöyle konuştu, “Seçimden sonra yeni girişimlerde bulunabiliriz ama biz zaten 6 aydır yüzde 10 barajı varmış gibi seçime hazırlanıyoruz. AİHM’i Refah Partisi’nin kapatılması zamanında denedik ama müracaat eden partinin durumuna göre karar alındığını gördükten sonra Fazilet Partisi için başvuruda bulunmadık. Şimdi de bulunmayı düşünmüyoruz.”

http://www.radikal.com.tr/politika/baraj_icin_aihme_gidiyoruz_delilimiz_erdogan-1266945