AK Partili Anayasa Hukukçusu Burhan Kuzu, ''Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde ‘Taksim Meydanı’ diye bir meydanın adı yok. Biz onların özgürlerini kullanmasını engellemiyoruz ki. 'Şurada değil de şurada kullan' diyoruz.'' dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluş Yıldönümü Töreni'ne katılan Burhan Kuzu, mahkeme başkan ve üyelerinin resimlerinin sergilendiği alanı gezerken gazetecilere açıklama yaptı. Kuzu, AİHM’in 1 Mayıs kutlaması için aldığı kararın bağlayıcı olup olmadığı sorusuna, ''AİHM kararı bu gibi konularda karar alma yetkisi yok. Esasen siyasi bir karardır eğer böyle bir karar almışsa. Çünkü kişisel başvurularda bir takım anayasal hakların yada Avrupa Sözleşmesi hakkının ihlalinde bu karar vermesi lazım. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde ‘Taksim Meydanı’ diye bir meydanın adı yok. Biz onların özgürlerini kullanmasını engellemiyoruz ki. 'Şurada değil de şurada kullan' diyoruz.'' karşılığını verdi.

''HERKES KENDİ HAKKINI BİLMELİ''

Burhan Kuzu, Twitter için yaptığı bireysel başvurunun kamuoyuna yanlış aktarıldığını da belirterek, şunları söyledi: ''Esasen mesele Twitter’i kapatmak falan değil. O başvurunu aslında Haziran ayında yapmıştım ağır galiz laflar üzerine. Fakat savcı Şubatta bir karar verdi. Yani 2013 Haziran 2014 Şubatta dedi ki, ben senin dosyan için muhatap bulamıyorum. Bu hakareti kimin yaptığının adresi belli değil. Faili meçhule gittik anlayacağınız. Savcı dosyayı atmış depoya, o depoda bekliyor. O deponun adına ‘zaman aşımı deposu’ diyoruz. Süreç bitmiş. Ben de onun üzerine müracaatımı yaptım. Eğer benim hakkımı çıkararak kaldırılabiliyorsa çıkarır. Kaldıramıyorsa kapatarak kaldırır. Bir yerde ifade özgürlüğü var, bir yerde de onur ve şeref dediğimiz insanların kişilik hakları var. Onur ya var ya yoktur bir insanda. Ama Twitter olsa da olur olmasa da olur o manada. İfade özgürlüğümü kullanıyorum şu andı. Twitter binlerce iletişim aracından bir tanesi. Herkes kendi hakkını bilmeli.''

CİHAN


Fakat AİHM'in 1 Mayıs Kararına baktığımızdaki birçok kez Taksim Meydanı'nı göreceksiniz.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ( AİHM) 1 Mayıs Kararı Tam Metni İçin Tıklayınız.