AİHM, devlet hastaneleri kabul etmediği için hasta bebeği ambulansta ölen annenin başvurusunda "insan hakları ihlali" kararı verdi.

Avrupa İnsan hakları Mahkemesi (AİHM), devlet hastaneleri kabul etmediği için erken doğmuş bebeği ambulansta ölen Asiye Genç'in başvurusunda, "Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna" hükmetti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşam hakkıyla ilgili 2. maddesinin ihlal edildiğine karar veren AİHM, Türkiye'nin 1976 doğumlu Asiye Genç'e 65 bin avro maddi tazminat ödemesini kararlaştırdı. Yeni doğan bebeğin zamanında tedavi altına alınmadığı için hayatını kaybettiğini kaydeden AİHM, bu konuda "devletin gerekli şartları ve imkanı oluşturmadığı" gerekçesiyle genç kadını haklı buldu. Gerekçeli kararda, "tıbbı hizmet vermeyi reddederek, bir kişinin yaşamının tehlikeye atılmasının insan hakları ihlali teşkil ettiği" değerlendirmesinde bulunuldu.

2007 YILINDA BAŞVURDU

Asiye Genç, 30 Mart 2005'te Gümüşhane devlet hastanesinde sezaryenle erken doğum yapmış, hastane solunum sıkıntısı çeken bebeği 110 kilometre uzaklıktaki Trabzon'da daha donanımlı bir devlet hastanesine sevk etmişti. Trabzon'daki hastane erken doğum yoğun bakım ünitesinde yer olmadığı gerekçesiyle genç kadını başka bir hastaneye sevk etmiş, buradan da "hayır" yanıtı alan kadının bebeği hastaneler arasında dolaşırken ambulansta hayatını kaybetmişti. Burdur'da yaşadığı belirtilen Asiye Genç, yeni doğan bebeğini tedavi etmeyi reddeden hastaneler ve sağlık personeli hakkında Türkiye'de açtığı davaların sonuçsuz kalması üzerine 2007 yılında AİHM'e başvurmuştu.

Hürriyet
Bu haber 314 defa okundu.