Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ferhat Tunç’un 2003’te sanatçı  olarak katıldığı DEHAP organizasyonunda "Modern Türkiye ’nin ne özgür ne de demokratik olduğunu" söylemesi ve Kürt hareketlere destek vermesi nedeniyle cezalandırılması üzerine açtığı davayı karara bağladı. Mahkeme, Türkiye’nin ifade özgürlüğü ve adil yargılanma ile ilgili maddeleri ihlal ettiğine karar verdi. Türkiye, Tunç'a mahkeme masrafları da dahil olmak üzere 4 bin 250 Euro  ödeyecek.


ÜÇ AY HAPSE MAHKUM EDİLMİŞTİ

Kapatılan Demokratik Haklar Partisi (DEHAP) Aydın İl Örgütü, 4 Ağustos 2003’te valilik izniyle bir konser düzenlemiş ve müzisyen Ferhat Tunç konser öncesinde bir selamlama konuşması yapmıştı. Bu konuşma sonrası Tunç hakkında işlem başlatılmış, konuşmada suç unsuruna rastlanmamış fakat valilik tarafından yalnızca konsere izin verildiği belirtilerek, eski Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 526/1 maddesi gereğince “emirlere aykırı davranmak” suçundan dava açılmıştı.

Aydın Sulh Ceza Mahkemesi, 27 Ekim 2003’te Tunç’a üç ay hapis ve ayrıca para cezası vermişti. Tunç’un avukatı Ercan Demir, Aydın Asliye Ceza Mahkemesi’ne itiraz etmiş ve kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde düzenlenen ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini belirtmişti. Aydın 1. Asliye Ceza Mahkemesi duruşma yapmaksızın dosya üzerinden verdiği karar ile bu itirazı reddetmişti. Demir de AİHM’e başvurmuştu. 

AİHM, 10 Şubat’ta açıkladığı kararı ile Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘ifade özgürlüğünü’ düzenleyen onuncu ve ‘adil yargılanma hakkını’ düzenleyen altıncı maddesini ihlal ettiği sonucuna vardı. Bundan dolayı Türk hükümetinin Ferhat Tunç’a 4 bin 250 Euro tazminat ödemesine karar verdi.



Radikal