Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), patronların, mesai saatlerinde çalışanların iş yerinde kullandıkları bilgisayarların sohbet sistemlerinden ve kişisel elektronik postalarından gönderdikleri ve alıdıkları iletileri okuyabileceklerine hükmetti.

BBC Türkçe’nin haberine göre Strasbourg’daki mahkeme, 2007 yılında özel mesajlarının incelenmesi sonrası işten atılan Romanya’daki bir mühendisin başvurusunu inceledi.

Mühendis, patronunun özel mesajları incelemesinin, yasadışı olduğu ve özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle, iç hukukta sonuç alamadıktan sonra konuyu AİHM’e taşıdı.

Mahkeme ise şirketin, mühendisin mesai saatinde Yahoo Messenger üzerinden gönderdiği mesajları inceleyebileceği sonucuna vardı.

AİHM, mühendisi, şirket bilgisayarı üzerinden Yahoo Messenger’ı kişisel kontaklarını geliştirmek amacıyla kullandığı gerekçesiyle işten çıkaran patronu haklı buldu.

Mahkeme bununla birlikte, çalışanların özel hayatlarının ihlalinin önlenmesinin de patronun sorumluluğu olduğunu hatırlattı. AİHM’in kararı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni onaylayan Türkiye dahil tüm ülkeleri kapsıyor.

http://okumagrubu.net/aihmden-skandal-karar-patronlar-mesai-saatleri-icinde-calisanlarin-kisisel-yazismalarini-okuyabilir/#.VpbjC2H6zHk.twitter