AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Adana'da 32 yaşındaki Mehmet Yerli'nin karakolda dövüldüğü gerekçesiyle Türkiye'yi 'işkence yasağını ihlal' suçundan 12 bin 500 euro tazminat ödemeye mahkum etti.

5 Haziran 2001 yılında tezgahta korsan CD satan Mehmet Yerli, iddiaya göre polis tarafından alınarak polis merkezine götürüldükten sonra burada komiser M.T. tarafından tartaklandı. Darp sonucu sol kulak zarında yırtık meydana gelen Yerli, herhangi bir gözaltı işlemi uygulanmadan 6 saat sonra serbest bırakıldı. Yerli, 2 gün sonra avukatı Kemal Derin aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından Mehmet Yerli savcılık tarafından Adana Devlet Hastanesi'ne gönderildi. Devlet Hastanesi'nin verdiği raporda Yerli'nin sol kulak zarında yırtık bulunduğu, ancak bu yırtılmanın ne zaman ne şekilde meydana geldiğine yönelik tıbben cevap vermenin mümkün olmadığı belirtildi.

Mehmet Yerli bunun üzerine Türkiye İnsan Hakları Vakfı Adana Temsilciliği'ne başvurdu. Burada yapılan tıbbi incelemede, "Gözaltında maruz kaldığını belirttiği işkence ve kötü muamele öyküsü ile uyumlu 'Sol kulakta perforasyon ve akut travma sonrası stres bozukluğu' olduğuna yönelik rapor verildi.

TAKİPSİZLİK KARARI VERLDİ

Başvuru üzerine başlatılan soruşturmada M.T. hakkında Adana Valiliği tarafından soruşturma izni verilmediği gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi. Bu gelişme üzerine avukat Kemal Derin, Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti. İtiraz üzerine Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi, verilen takipsizlik kararını kaldırarak M.T. hakkında kamu davası açılmasına karar verdi. Karar sonrası M.T. hakkında 'Görevde müessir fiil' suçundan Adana 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. M.T. mahkemede yaptığı savunmasında "Gözaltına almadık. Karakola bile götürmedik. Biz bir şey yapmadık" diyerek suçlamayı kabul etmedi. Yargılama sonrası 2007 yılında M.T. yöneltilen suçlardan beraat ederken, avukat Kemal Derin kararı temyiz etti. Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi ise zamanaşımı nedeniyle davanın düşmüş olduğuna, bu nedenle yargılamaya gerek olmadığına karar verdi.

AİHM'YE GİTTİ

Avukat Kemal Derin iç hukuk yolları tükenince 2010 yılında davayı AİHM'e taşıdı. AİHM 2014 yılında verdiği kararda Türkiye'yi 'işkence yasağını' ihlal ettiği gerekçesiyle 12 bin 500 euro tazminat ödemeye mahkum etti. Mehmet Yerli 14 yıllık hukuk mücadelesini kazandığı için mutlu olduğunu belirterek, "Haklı olduğum ortaya çıktı" dedi.

FOTOĞRAFLI

DHA