STRASBOURG - AA -   Halit Savda isimli vatandaşın yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, "Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3'ncü, ifade özgürlüğüyle ilgili 9'ncu ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6'ncı maddelerini ihlal ettiği"ne hükmetti. 
  Türkiye, Savda'ya mahkeme masrafları da içinde olmak üzere yaklaşık 14 bin avro ödeyecek. 
  AİHM'in gerekçeli kararında, "vicdani ret hakkının tanınmasının reddinin, demokratik toplumlarda gerekli bir önlem olmadığı" yorumu yapıldı. 
  İstanbul'da yaşayan 1974 doğumlu Savda, "vicdani ret" hakkını kullanmak istediği gerekçesiyle askerlik hizmeti yapmaya karşı çıkmıştı. 
  Türkiye'de bölücü terör örgütüne yardım ve yataklık suçundan mahkumiyetleri bulunan Savda, daha sonra 1996'da askerliğini yaptığı birlikten firar etmişti. 
  Savda, Adana Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından yine 1996'da bölücü terör örgütü için eylemlerde bulunduğu gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmıştı. 
  Firar ettiği için askeri mahkemelerde yargılanan Savda'ya 2008'de askeri hastane tarafından "psikolojik olarak askerlik yapmaya uygun değildir" raporu verilmişti.