AİHM’de gerçekle yüzleşeceğizAdalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) hakkında en çok ihlal kararı verilen ülke olduğunu belirterek, bu gerçekle yüzleşmeyi, sorunları çözmeyi ve ihlal kararlarını en aza indirmeyi amaçlayan bir eylem planı hazırladıklarını söyledi. Bu kapsamda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Ergin, bu çalışmalardan yüz ağartıcı sonuçlar alınacağına inandığını dile getirdi.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın düzenlediği ‘’Uluslararası Hukuk ve Mukayeseli Hukuk Eğitim Programı’’nın açılış törenine, Bozdağ’ın yanı sıra Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Serruh Kaleli, Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Naci Koru ile davetliler katıldı.
Ergin, uluslararası kuruluşlarda hakimlerin görev almasının sağlandığını, başta AİHM olmak üzere uluslararası kuruluşlarda görev yapan Türk hakim ve savcıların, uluslararası uygulamalar konusunda hızlı bilgi akışında önemli birer köprü görevi göreceklerini anlattı. Bakan Ergin, AİHM’de görevli hakimlerin, infaz hakiminin dosya üzerinden karar vermesini ihlal sayan AİHM pilot kararını Türkiye’ye ilettiğini, bir nevi erken uyarı sistemiyle Türkiye hakkında çıkacak ihlal kararını ileterek Türkiye’yi ikaz ettiklerini kaydetti. Böylelikle, benzer şekildeki 700 dosya ile ilgili kanun değişikliğine gidildiğini ifade eden Ergin, böylece muhtemel ihlal kararlarının verilmesinin engellendiğini kaydetti.
Uzun yargılamalarla ilgili AİHM’de 3 bin şikâyet bulunduğunu, bu dâvâlarla ilgili Türkiye’de iç hukuk yolu oluşturarak, AİHM’e dâvâlara Türkiye’de bakılması önerisinde bulunduklarını belirten Ergin, AİHM’in bu müracaatı doğru bulduğunu ve bu sistemin hayata geçirileceğini kaydetti. Ergin, ‘’Böylelikle AİHM’deki Türkiye aleyhinde görülen 3 bin dosyayı, Türkiye’de vatandaşımızla uzlaşarak, barışarak halletmenin yolunu açıyoruz’’ dedi.
Anayasa Mahkemesi’ne tanınan bireysel başvuru hakkının da 24 Eylül’de uygulamaya başlayacağını anımsatan Ergin, ‘’Tüm bu çalışmalarla AİHM’e Türkiye’den giden dosya sayısında önemli bir azalma olacağını düşünüyoruz.
Dosyalar Anayasa Mahkemesi’nde filtrasyona uğrayacak, Türkiye kendi iç hukuk sistemini oluşturmak suretiyle yoğun şekilde yapılan şikâyetleri Türkiye’de çözme kanallarını işletiyor. Bu şekilde AİHM’de verilen ihlal kararlarının oranını aşağıya çekip, AİHM nezdindeki şampiyonluğumuzu başka ülkelere devretmeye hazırlanıyoruz’’ diye konuştu.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç da yurt dışında eğitim almış ve orada hayatlarını sürdüren hukukçulara, Türk hukuk sistemini anlatıp, yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşların hak ihlallerine uğramamaları için neler yapılabileceğini ortaya koyacaklarını söyledi. Yurtnaç, çeşitli ülkelerden gelen 40 genç hukukçunun 10 günlük eğitim alacaklarını belirtti.

yeniasya