Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Salı günü açıkladığı kararda Timoşenko'nun yargılama öncesi tutukluluğunun keyfi olduğunu, tutukluluğun hukuksuzluğunun Ukrayna'da yetkili merciler tarafından uygun bir şekilde incelenmediğini ve eski Başbakan için tazminat yolunun kapatıldığını bildirmişti.

Batı ülkeleri, görevi kötüye kullanmaktan yargılandığı davada 11 Ekim 2011'de yedi yıl hapse mahkum edilen Timoşenko'nun gördüğü muameleyle ilgili endişelerini sık sık dile getiriyor. Avrupa Birliği, Kiev ile bir ticari ve siyasi ortaklık anlaşması imzalamak için Timoşenko'nun serbest bırakılması talebini açık bir şekilde ifade ediyor ve ülkeye 'AB kapısının kapanabileceği' uyarısında bulunuyor.

AİHM'den çıkan kararın ardından ortak açıklama yapan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Avrupa Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikalarından sorumlu üyesi Stefan Füle, AB'nin Timoşenko konusuyla ilgili endişelerini tekrar dile getirdi.

Ashton ve Füle, 'Ukraynalı yetkililere, ülkedeki en güçlü muhalefet partilerinden birinin lideri olan ve adil, şeffaf ve bağımsız yargı süreçlerine uymayan bir yargılamanın ardından tutuklu bulunan Sayın Timşenko'nun durumunu tekrar gözden geçirme çağrısında bulunmaktadır' dedi.

AB yetkilileri, Ukraynalı yetkilileri yargıda kapsamlı bir reform çerçevesinde 'mahkeme kararında tespit edilen prosedür eksikliklerine bir çare' bulmaya davet etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç geçtiğimiz ay, hapiste bulunan iki eski bakan için af kararı çıkarmıştı. Ancak Yanukoviç, Timoşenko hakkında zimmete para geçirme, vergi kaçırma ve cinayete azmettirme soruşturmalarının da devam ettiğini gerekçe göstererek eski Başbakan için af çıkaramayacağını söylemişti