Nüfus cüzdanındaki din hanesine ’Alevi’ yazılması istemiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) açtığı davayı 3 yıl önce kazanan 51 yaşındaki Sinan Işık’ın kimliği aradan geçen zamana rağmen değiştirilmedi. 

‘İkisine de dava açtım’
AHİM’e yaptığı başvuru 3 yıl önce kabul edilen Işık, kararın 3 yıldır uygulanmamasına tepki gösterdi. Işık,  şunları söyledi:
“Türkiye’nin AİHM kararını uygulayacağını umuyordum. Kararı, hukukçular, ya din hanesi tamamen kaldırılacak, kaldırılmazsa da isteyen istediği inancını yazdıracak diye yorumlamışlardı. Ama hâlâ bu konuda bir adım yok. Ne din hanesi kaldırıldı, ne de istenilen inanç yazdırılabildi. Benim isteğime yönelik resmi kurumlara başvurularımdan da bir sonuç çıkmadı. Hükümet, iç ve dış kamuoyunu, sudan sebeplerle oyalıyor veya önemsemiyor. Geçen ayın 23’ünde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine savcılığa suç duyurusunda bulundum. Başbakan Erdoğan, AİHM kararını uygulamıyor, Kılıçdaroğlu da muhalefet olarak bu konuda gerekeni yapmıyor, suça ortaklık ediyor. Ama savcılık benim talebimi dikkate almadı. Başından savdı.”

İnsan hakları ihlali sayıldı
İzmir’de oturan belediye işçisi Sinan  Işık, nüfus cüzdanındaki din bölümüne, ’İslam’ yerine ’Alevi’ yazılmasını isteyerek İzmir 11’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açmış, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gönderdeği görüş doğrultusunda mahkeme Aleviliğin ayrı bir din olmadığı kanaatiyle davayı reddettmişti. Yargıtay’dan da aynı sonuç çıkınca Işık, 2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) din ve vicdan özgürlüğünü garanti altına alan 9’uncu, adil yargılama hakkını düzenleyen 6’ncı ve ayrımcılığı yasaklayan 14’üncü maddesini ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM’ne başvurmuştu. AİHM, 2010 yılı Şubat ayında, kimlik kartlarında din hanesinin bulunmasının başlı başına insan hakları ihlali olduğuna ve devletin bu konuda tarafsız olması gerektiğine hükmetti, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9’uncu maddesinin ihlal edildiğini belirtti.

milliyet