Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Mehmet Arıcı ve Muhsin Güngör adlı köylülerin Irak sınırındaki Bozyamaç Köyü'nde öldürülmesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) sorumlu tuttu ve Türkiye'yi "yaşam hakkını ihlal etmek"ten mahkum etti.

AİHM, dün (23 Ekim) oybirliğiyle alınan kararda, Türkiye'yi hem yaşam hakkını ihlal etmekten hem de olayı etkili şekilde araştırıp gerçeği ortaya çıkarmamaktan sorumlu tuttu.

Muhtar: Kayseri Komando Tugayı bölgedeydi

Atıcı ve Güngör'ün cesetleri 29 Eylül 1999 tarihinde Bozyamaç Köyü'nün arkasındaki Öveç düzlüğünde bir kayanın üzerinde bulunmuştu.

AİHM dosyasında olay yerinde askere ait silahlardan çıkan 79 mermi kovanı bulunduğuna yer veriliyor. 30 Eylül 1999 tarihli otopsi raporunda bir muhtarın tanıklığı da yer alıyor. Muhtar, ifadesinde, aynı mahalde ve olaydan bir gün önce (28 Eylül 1999) olay bölgesinde Kayseri Komando Tugayı'na bağlı iki komutanı gördüğünü belirtiyor.

Olay uzun bir yargı süreci izlediyse de bugüne kadar herhangi bir sonuç alınamadı. Mart 2005 ile 2009 yılı arasında öldürülenlerin yakınlarına, soruşturmanın devam ettiği, bunun için de köylülerin ifadelerine yeniden başvurulduğu aralıklarla bildirildiyse de soruşturma ne kapatıldı ne de sonuç verdi. Bunun üzerine Arıcı'nın eş ve çocukları ile Güngör'ün anne ve babası AİHM'e başvurarak haklarını aramaya devam ettiler.

Bir ilk: AİHM soruşturmanın devamını istedi

Heyetinde Türkiye'den yargıç Işıl Karakaş'ın da bulunduğu AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 2. Maddesi açısında ihlal tespit etmekle kalmadı; "bir ilk" olarak Türkiye'yi olayla ilgili başlatılmış ancak devamı getirilmemiş ön soruşturmayı da en kısa sürede ilerletmeye çağırdı. AİHM, bunun için olaydan zarar gören Arıcı ve Güngör'ün yakınlarına da uğradıkları manevi zarar karşılığında tazminat ödenmesi dahil Türkiyeli yetkililerden tüm sonuçları göğüslemeye da çağırdı.

Tazminat yok, "soruşturmayı bitir" çağrısı var

Ancak AİHM, herhangi bir tazminata hükmetmeyerek Türkiyeli yetkililerden soruşturmayı en kısa sürede ve en etkin şekilde sonuçlandırmalarını istedi.