Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Salı günü yayınladığı bir kararla, yaşı ilerleyen bir kadının cinsel yaşamının öneminin azaldığı hükmüyle karar veren Portekiz'deki yargıçları, cinsel ayrımcılıktan dolayı suçlu buldu.

İki çocuğu olan 50 yaşındaki Portekizli Maria Morais, 1995 yılında Portekiz'de bir hastanede geçirdiği jinekolojik cerrahi sonrasında, tıbbi ihmal nedeniyle cinsel yaşamını sürdüremediğini bildirdi.

Fiziksel ve zihinsel kaybı için açtığı tazminat davasını kazanan Morais, hastanenin 2013'teki temyizle davayı kendi lehine çevirmesinin ardından tazminatının üçte birini kaybetti.

Lizbon'daki yargıçlar bu kesintiyi haklı göstermek için, Morais'nin yaşı yüzünden cinsel yaşamının "o kadar da önemli olmadığını" savundu. Morais'in avukatı Vitor Ribeiro'ya göre, iki hakim ve bir kadından oluşan üç hakimlik heyetin hepsi, 50 yaşından büyüktü.

'TALİBAN İÇTİHADI'

Bir kadın siyasetçinin kararı "Taliban içtihadı" olarak nitelendirdiği Portekiz'de, dava sonrası bir protesto fırtınası başladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Portekizli yargıçları "önyargılardan" dolayı suçladı; özel ve aile hayatına saygı gösterme hakkının ihlal edildiğini söyleyerek Morais ile görüştü.

Verilen cezada Portekiz'in, Morais'ye 3.250 Euro tazminat ve 2.460 Euro dava maliyet ve masrafları ödemesine hükmedildi. Avrupa mahkemesi, Portekiz mahkemesinin kararını "cinselliğin kadınların kendi kendini gerçekleştirme, fiziksel ve psikolojik önemini göz ardı etme" olarak tanımladı.

Kararda; "(Lizbon mahkemesi) kararında, cinselliğin 50 yaşındaki ve iki çocuk annesi bir kadın için, daha genç bir yaş kadar önemli olmadığı yönündeki genel varsayıma dayanıyordu. [Avrupa] mahkemesinin görüşüne göre, bu değerlendirmeler Portekiz'deki yargıda hâkim önyargıları gösterdi" ifadeleri kullanıldı.

Portekizli yetkililerden, karar hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

  
26.7.2017 00:57:20
Kaynak: Haber
http://haber.sol.org.tr/dunya/aihm-cinsellik-kadinlar-icin-ileri-yaslarda-da-onemli-204082