AİHM cezaları için hükümetten adım

Bakanlar Kurulu dünkü toplantısında 4. Yargı Paketi'ni görüştü. Başbakan Yardımcısı Arınç, hazırlanan pakette AİHM'de Türkiye aleyhine verilen kararların önlenmesine yönelik adımlar atıldığını söyledi

Bakanlar Kurulu, yargı hizmetlerinde verimliliğin artırılması ve evrensel hukuk normlarına uyumu sağlamayı amaçlayan dördüncü yargı reformunu görüştü. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun ana gündem maddesini dördüncü yargı paketi oluşturdu. Toplantı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, paketin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye aleyhine açılan davaları bitirmeye yönelik olduğunu belirtti. Arınç, paket içinde son dönemin tartışmalı konularından olan "Özel Yetkili Mahkemeler" ile ilgili bir düzenleme olmadığını kaydetti. Yaklaşık 6.5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Arınç, toplantıda dördüncü yargı paketinin görüşüldüğünü açıkladı. Arınç, içeriği konusunda bilgi vermediği yargı paketi ile ilgili, "Bazı konularda daha çok katkı yapılması hususunda arkadaşlarımızın teklif ve tavsiyeleri oldu" değerlendirmesinde bulundu. Arınç, AİHM'de Türkiye aleyhine verilen kararların önlenmesine yönelik adımlar atıldığını kaydederken, "Bu paket ile aynı zamanda insan hakları standardının yükseltilmesi amaçlanmaktadır" dedi. 4. Yargı Paketi'nde "Özel Yetkili Mahkemelere" ilişkin bir düzenleme olup olmadığı yönündeki soru üzerine Arınç, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK), 250, 251 ve 252. maddeleriyle ilgili olarak özel yetkili mahkemeleri sınırlandıran veya faaliyet alanlarıyla ilgili bir düzenlemenin şu anda taslak olarak da tasarı olarak da mevcut olmadığını söyledi. Arınç'ın bu açıklamalarına rağmen Özel Yetkili Mahkemeler'e ilişkin düzenlemenin 3. Yargı Paketi'nin TBMM'deki Komisyon görüşmeleri sırasında gündeme gelebileceği ileri sürülüyor. Öte yandan, Bakanlar Kurulu'na geç kalan bakanlar, toplantıya girmek için acele ederken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker merdivene takılıp düşme tehlikesi atlattı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakanlık merdivenlerini koşar adım çıkarken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, gazetecilere selam verdi. Eker, selam verdikten sonra ilk adımını atar atmaz merdivenlere takıldı. Son anda yaptığı ani bir hareketle düşmekten kurtulan Bakan Eker, Bakanlar Kurulu toplantısına katıldı.

GAZİ VE ŞEHİT YAKINLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEME
Bakanlar Kurulu'nda görüşülen diğer konular hakkında da bilgi veren Arınç, 1 Temmuz'a kadar şehit yakınları ve gazileri ilgilendiren tasarının yasalaşmasını planladıklarını söyledi. Arınç, yeni düzenleme ile şehit yakınları ve gazilerin mevcut kanunlardaki haklarının daha da genişletileceğini kaydetti.