Ankara'da yaşayan Gökhan Köksal isimli öğretmenin bireysel başvurusuna yönelik AİHM 12 Haziran 2017 Pazartesi günü kararını açıklayacak.

AİHM daha önce bir öğretmenin başvurusunu iç hukuk yolları tüketilmediği için kabul edilemez bulmuştu. Aynı mahkeme 685 sayılı KHK ile kurulan OHAL Komisyonuna atıfta bulunarak benzer bir karar vermesini bekliyoruz.

Böylesine bir zamanda OHAL komisyonunu yargı yollarını açtığı için önemseyen AİHM, önünde bulunan başvuruları sonuçlandırmak veya yeni başvuruların gelmesini engellemek veya OHAL Komisyonu ile ilgili Türkiye'ye mesaj verme mantığı ile hareket etmiş olabilir.

Forum alanındaki konu ile ilgili tartışmalar.

AİHM Basın bildirisine göre davanın özeti aşağıda sunulmuştur. AİHM basın bildirisine ulaşmak için tıklayınız.


Köksal / Türkiye (70478/16 sayı)
Başvuran Gökhan Köksal, 1978 doğumlu ve Ankara'da yaşayan bir Türk vatandaşıdır. 

Erzurum'daki "1071 Malazgirt" ilkokulunda öğretmenlik yapıyordu.

Dava, Köksal'in, darbe girişimi sonrasında alınan önlemler bağlamında yasama kararnamesiyle görevden alınmasıyla ilgilidir.

25 Temmuz 2016'da Sn. Köksal, 21 Temmuz 2016'da bir olağanüstü hal ilan edildiğinde alınan tedbirler kapsamında açığa alınmıştır.

1 Eylül 2016'da, 672 sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırıldı. Kanun Hükmünde Kararname terör örgütlerine üye veya irtibatlı veya iltisaklı olduğu addedilen 50.875 memurun görevden alınmasına ilişkindir. 672 sayılı KHK Milli Güvenlik Kurulu tarafından Devlete zararı olan faaliyetlerde bulunmak için bulunan yapılar veya grupları tanımlamıştır.

Yasama Kararnamesi ile görevden alınanların hiçbir zaman kamuda tekrar görev almaları mümkün olmayıp aynı zamanda pasaportları da iptal edildi.

28 Eylül 2016'da Sn Köksal Anayasa Mahkemesi'nden görevden alınmasına itiraz etmek için kendisine münferiden bir başvuruda bulundu. Temyiz hala beklemede.

Acil durumla ilgili olarak alınan önlemlerin gözden geçirilmesi için Komisyonun kurulmasına ilişkin 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, 2 Ocak 2017'de Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılarak 23 Ocak 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6 §§ 1, 2 ve 3 (a) maddesine dayanan Köksal, 

bir mahkemeye erişim hakkı, 

bir suçtan muaf tutulma hakkı ve derhal bilgi edinme hakkı ihlalinden şikayetçi Suçlamanın kendisine karşı.

Köksal, 7. Madde'ye (kanunsuz ceza) dayanarak, 

işlendiği sırada suç teşkil etmeyen fiiller temelinde görevden alınacağından yakınır. 

Köksal ayrıca, 8. maddede (özel ve aile hayatına saygı hakkı), 10 (ifade özgürlüğü), 11 (dernek kurma ve dernekleşme özgürlüğü), 13 (etkili bir hukuk yoluna başvurma hakkı) haklarından ve özgürlüklerinden feragat ettiğini savunmaktadır ) Ve 14 (ayrımcılığın yasaklanması).